Selom Gornji Dabraci kod Mrkonjić Grada u Bosni slobodno šeta najmanje osam bikova, koji terorišu mještane i stoku, a ovim ljudima nema ko da pomogne.

Mještani mrkonjićkog sela godinama strahuju od poludivljih bikova, o kojima niko ne vodi računa, a u stvari su, tvrde, vlasništvo komšinice Mare Bojanić. Raspuštene i gladne životinje, teške po nekoliko stotina kilograma, uništavaju njihove usjeve, provaljuju u štale i napadaju krave.

- Prošle sedmice krava mi se izbola na žicu, bježeći od bika. Žene su nam isprepadane, boje se da same izađu iz kuće - priča Stevo Vučenović, ističući da bikovi ugrožavaju i okolna tri sela gdje takođe zalaze.

Milenko Savanović ogradio je bašte žicom, ali to mu nije pružilo sigurnost.

- Sve što sam posijao potrgali su i pojeli. Bikovi su i ljeti i zimi u potrazi za hranom i vodom, jer su prepušteni sami sebi - ogorčen je on.

NEKI MJEŠTANI ODSELILI ZBOG BIKOVA? Neki seljani rasprodali su stoku, jer ne mogu više da je čuvaju od nasrtaja bikova, a pojedini su se zbog straha i odselili.

Domaćini su očajni i ne znaju kome više da se obrate za pomoć. Sami nemaju pravo da se riješe životinja, a zaštitu, kažu, nisu dobili ni od policije i opštine.

Bikovi Mrkonjić Grad 0

Prepirka Mare Bojanić i Steve Vučenovića

- Zabranjeno nam je da se branimo na svojoj imovini, a niko da nas spasi. Policija više ni ne reaguje na naše pozive. Privatne tužbe i novčana kazna nisu rešenje, jer ćemo i posle silnih sudskih troškova opet morati da živimo sa životinjama koje se nekontrolisano kreću i ponašaju - poručuje Stevo.

Starica Mara Bojanić (77), koju u selu krive za sve, živi sama, daleko od svih, u kući zabačenoj u šumi. Teško se stara o sebi i tvrdi da ima samo dva bika. U nevjerici je šta je doživjela od komšija, koji je «maltretiraju i žele da joj napakoste».

U opštini Mrkonjić Grad upoznati su sa dešavanjima u selu Gornji Dabraci. Odgovaraju da bikovi jesu u posjedu Mare Bojanić, ali da oni nemaju rešenje za muke mještana. Upućuju ih na sud.

- Bojanićeva odbija da sarađuje; jedva nam je dozvolila da jednom odvezemo umrlog bika. Pokušali smo da pričamo sa njom, ali bezuspješno. Kamo sreće da vodi računa o stoci i da možemo da joj pomognemo da razvija stočarstvo - izjavio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Mitar Cvijić, dodajući da mogu da djeluju jedino ako su životinje bolesne.

OČI U OČI SA POŠTAROM. Za «Marine bikove» čuli su i u gradu, a bliski susret sa životinjom imao je poštar Boro Grmaš.

Bikovi Mrkonjić Grad 0

- Bikovi šetaju putevima, a jedan se ustremio na mene. Srećom, seljaci su mi pomogli. Uspjeli su da ga otjeraju motkama - ispričao je Grmaš, ne krijući da se prepao kada se našao oči u oči sa bikom.

Policija Mrkonjić Grada tri puta je izlazila na teren zbog ovog slučaja, a posljednji put prošle sedmice.

- Protiv M.B. podnesen je izvještaj o počinjenom prekršaju zbog držanja opasnih životinja bez nadzora, a o svemu je obaviještena inspekcija i socijalno - navodi se u odgovoru policije.

(Doznajemo.com/Blic.rs)