Crnogorska policija je prilikom pretresa stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, pronašla oproštajno pismo na šest strana, ispisano rukom. U pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da mu "oproste zbog onoga što će uraditi", i opisuje lične i političke stavove.

U prvim reakcijama, istražitelji smatraju da je riječ o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje obično ostavljaju ljudi spremni da sebi oduzmu život.

Upravo to pismo moglo bi pružiti odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi.

Pismo trebaju vještačiti forenzičari, ali ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, bit će to jasan trag istražiteljima.

U toku dosadašnje istrage, osim pronalaska oproštajnog pisma, rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno prije napada.

Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pješački prijelaz ulice Ivana Milutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje. Prema informacijama Pobjede, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga bi trebala precizno utvrditi je li zatvarač bombe bio ranije izvađen.

Podsjećamo, napad na Ambasadu SAD u Podgorici osudili su najviši crnogorski zvaničnici kao i političke partije.

POVEZANO
Podgorica napad na Ambasadu SAD 22/02/2018 1"DUGE CIJEVI" NA ULICAMA PODGORICE: Napadač bacio bombu na Američku ambasadu pa se ubio! (FOTO)

Napadać je  živio sa bratom i majkom  u Bloku 5 u Podgorici. Crnogorski je državljanin, rođen u srpskom gradu Kraljevu. Bio je nezaposlen.

Na Jaukovićevom Fejsbuk profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine. Na toj društvenoj mreži kritikovao je crnogorsku vlast i opoziciju, američkog predsjednika, protivio se ulasku u NATO i kritikovao odnos Srbije prema svojim zaslužnim građanima. Njegov profil juče popodne je ugašen. 

Njegove komšije iz ulaza u Ulici Vijenci Danila Kiša na broju 4 za njega tvrde da nikada nije napravio nijedan incident i da je uvijek bio miran i korektan.

Šef kriminalističke policije Enis Baković, potvrdio je da Jauković nije registrovan kao izvršilac krivičnih djela.