Drama u Kaliforniji (SAD) koju su poharali požari!

Jan Pascoe (65) i njen suprug, John (70), bili su u zamci. Sve oko njih gutala je vatrena stihija, a od straha je ona ušla u stanje hiperventilacije. Disala je krajnje ubrzano, a to je po život opasna situacija, jer tijelo eliminiše više karbon dioksida nego što ga tijelo može preraditi. Onda su se u jednom trenutku sjetili bazena kod komšije…

«Moraš se smiriti, Jan», rekla je samoj sebi. U ponedjeljak, 40 minuta nakon ponoći, uspjela je dobiti hitnu službu 911.

«Mi idemo u komšijin bazen, trebamo li to učiniti?», upitala je dispečera.

Kalifornija požar bazen 10/2017a

On je samo kratko odgovorio: «Idite bilo gdje kamo je sigurno!»

«Molim Vas. Idemo prema bazenu. Bit ćemo tamo», obraćala mu se žena.

NA IVICI. «U svojoj naivnosti, mislila sam cijelu noć da će neko doći po nas», prisjetila se kasnije.

Dok su stajali na ivici bazena, kuću komšije zahvatila je vatra. Veliko drvo u blizini bazena počelo je gorjeti kao šibica.

Vrućina je postajala nepodnošljiva. John je skinuo sa sebe odjeću i ostao je samo u majici kratkih rukava. Okrenuo se prema supruzi: «Skoči sada!»

Kalifornija požar bazen 10/2017a

Našli su se u vodi koja je bukvalno pocrnjela. Lica su prekrili komadima odjeće kako bi se koliko-toliko zaštitili od dima. Okolo njih su letjele zapaljene stvari….

Bili su u dijelu bazena koji je najviše udaljen od kuće. Supružnici su se držali jedno za drugo i razgovarali su o tome koliko vole jedno drugo i svoju familiju, svoju djecu. Situacija se činila strašnom!

6 SATI U BAZENU. John je gledao u mjesec, nastojeći steći neki pojam o tome koliko je vremena prošlo. Nije se micao. Trenuci su izgledali kao vječnost. Šest sati su bili u bazenu dok se stihija oko njih nije malo primirila.

Ipak, uspjeli su preživjeti, iako je sve okolo progutala vatra.

- Bili smo u modu za preživljavanje. Šta smo drugo i mogli učiniti?

Kalifornija požar bazen 10/2017a