Ovih dana ponovo se, u svjetlu krize u Jemenu, piše i o praksi ugovorenih brakova u ruralnim područjima u ovoj zemlji, što još nije iskorijenjeno kada je u pitanju stupanje u brak vrlo mladih djevojaka, ustvari djevojčica. Podsjeća se i na slučaj od prije 4 godine koji je šokirao svijet.

Osmogodišnja djevojčica Rawan iz Jemena, udala se za 40-godišnjeg muškarca i umrla od unutrašnjeg krvarenja koje je dobila tokom prve noći dogovorenog braka.

Sa samo osam godina curica se udala za 32 godine starijeg muškarca. Ona je samo jedna od milion djevojčica koje su prisiljene udavati se za muškarce koji bi im mogli biti očevi. Maloljetna je mlada umrla od unutrašnjeg krvarenja koje je dobila tokom prve bračne noći prisilnog braka.

Više od četvrtine djevojčica u Jemenu udaju se prije nego što napune 15 godina, navodilo se tada u zvaničnim izvještajima.

Podsjetimo, u devetom mjesecu 2010. godine umrla je 12-godišnja jemenska mlada koja se borila za život tri dana nakon što je rodila, rekla je lokalna organizacija za ljudska prava, piše Daily Mail.

Jemen je još prije postavio uslov kao minimalnu dob za brak djevojke s 15 godina, ali je parlament ukinuo taj zakon. Ako se ne poduzmu drastični koraci kako bi se zaustavio ovaj nehumani običaj, životi mnogih djevojaka i djevojčica mogli bi biti ugroženi.

POVEZANO
Asija BibiNEZAPAMĆEN UŽAS, DOSAD 16 MRTVIH: Mlada žena (20) potrovala muža i cijelu mu familiju zbog...