Smrt Srđana Cvijića (31) iz Srpca, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u Banjaluci u noći između 28. i 29. septembra, jako je kontroverzna.

Porodica Cvijić traga za istinom i traži da se utvrdi odgovornost pripadnika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Banjaluci, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci te večeri, kad je brat Nemanja zvao Hitnu, po Srđana nije došlo sanitetsko vozilo.

POVEZANO
Slučaj smrti Cvijića 1DOZNAJE SE: Policija istražuje smrt Srđana Cvijića, brata saslušali kao svjedoka

Nakon što su iz Doma zdravlja ovih dana primili odgovor na njihovu žalbu, familija je ogorčena i tvrdi:

- Život u RS u vrijedi nesto manje od 600 KM (oko 300 eura, op. prir.), a krivcu se umanjuje plata 20% tri mjeseca - izjavio je izvor iz porodice komentarišući odgovor koji su dobili od Doma zdravlja u Banjaluci, a kojeg možete pročitati ispod:

- Ovim putem Vas obavještavamo da je rješenjem Direktorice Ustanove broj 01-3900-14 od dana 28.12.2020. godine okončan postupak utvrđivanja odgovornosti radnika koji je radio kao dispečer u noći 28./29.09.2020. godine u Službi hitne medicinske pomoći, a sve u skladu sa prijedlogom odluke Komisije za utvrđivanje odgovornosti radnika.

Postupak za utvrđivanje odgovornosti radnika ispred Komisije za utvrđivanje odgovornosti radnika je pokrenut na osnovu Vaše žalbe zaprimljene putem elektronske pošte dana 02.10.2020. godine.

Odgovornom radniku je izrečena disciplinska mjera - novčana kazna u visini od 20% od osnovne plate u trajanju od 3 mjeseca, što je maksimalna propisana novčana kazna za počinjenu težu povredu radne obaveze predviđene Kolektivnim ugovorom za JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci.

Kolektivnim ugovorom za JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci je propisano da radniku za kojeg se utvrdi da je izvršio težu povredu radne obaveze i da je za istu odgovoran, izriče se mjera prestanka radnog odnosa ili novčana kazna u visini do 20% od plate radnike u trajanju do 3 mjeseca.

Povreda radne obaveza odgovomog radnika se sastoji iz neizvršavanja radnih obaveza i ponašanja radnika na radu i u vezi sa radom kojim se nanosi šteta interesima Poslodavca, što je takođe propisano Kolektivnim ugovorom za JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci.

Takođe Vas obavještavamo da je na naš pisani zahtjev od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zatražen stručni nadzor u JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci, te da je dana 22.12.2020. godine održan sastanak predstavnika JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci sa članovima Komisije za vanredni stručni nadzor imenovane od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nakon kojeg smo istima proslijedili rješenje Komisije za utvrđivanje odgovornosti radnika na uvid.

Po okončanju postupka vanrednog stručnog nadzora u našoj Ustanovi, blagovremeno ćemo Vas obavijestiti o preduzetim mjerama i radnjama Komisije za vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Slučaj smrti Cvijića 3

(Doznajemo.com)