IstražiteljskI tim MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona koji pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva već 18 dana neprekidno radi na slučaju svirepog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara, posljednjih dana tragaju za mjestom na kojem je ova djevojka ubijena, u nadi da će tu pronaći neki trag.

Tijelo djevojke pronađeno je u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, tačno ispod vijadukta autoputa A1 koja vodi prema Bijači. Najzanimljivije je to da na mjestu pronalaska tijela nije pronađen nijedan trag krvi, iako je Bijedić zadobila više udaraca, kako je to pokazala i obdukcija.

POVEZANO
Lana Bijedić vijaduktNOVE ŠOKANTNE INFORMACIJE O SMRTI LANE BIJEDIĆ Pješačila 6 km, još u januaru je NAPISALA TESTAMENT!?

BILA JOŠ ŽIVA. Istražitelji imaju obdukcijiski nalaz, koji je pokazao da je djevojka brutalno pretučena tupim tvrdim predmetom, a potvrđeni su i tragovi davljenja. Ono što ledi krv u žilama je činjenica da je nesuđena brucošica bila još živa kada ju je ubica bacio u rijeku.

Reporterska ekipa jučer je ponovo posjetila Studence, gdje smo pronašli tačno mjesto na kojem je Lana pronađena mrtva. Tijelo je uočio ribar koji tu svaku večer peca. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da mještanin u prvi mah nije bio siguran da se radi o ljudskom tijelu. Djevojka se nalazila na dubini od jednog metra. Licem je bila okrenuta ka vodi, dok joj je preko glave bila navučena kapuljača od dukserice.

Tek kada je spazio da joj desna noga viri iz vode, dok je lijeva bila potpuno potopljena, čovjek se prestravio shvativši da se radi o ljudskom tijelu.

Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1

Mjesto gdje je pronađeno tijelo (Foto: M. Smajkić /Avaz)

Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1

Milenko Dropuljić, iskusni spasilac, ranije je izjavio da su među njih 12 koji su izvlačili tijelo iz vode bile i tri ženske osobe pa je posebno teško bilo i njima kad su vidjeli da je mlada djevojka njihovih godina.

Istražitelji iznova obilaze širi lokalitet, ali za sada ne mogu pronaći mjesto na kojem je djevojka ubijena. Među sumnjivim mjestima je kupalište Božjak, na kojem je Lana često boravila tokom ljeta s prijateljicama i majkom Ninom, koja je to i potvrdila u svom nedavnom statusu na Facebooku.

POVEZANO
Lana Bijedić GSSHRONOLOGIJA HORORA: Misteriozna smrt Lane Bijedić iz Mostara, gdje je lociran signal posljednji put

Policiji je u oči upao i komentar nepoznatog autora na jednom hercegovačkom portalu, napisan na ekavici, a koji je iznio niz navodnih detalja zločina i objasnio koga bi trebalo ponovno ispitati. Ne isključuje se mogućnost da je osoba koja je to komentirala na neki način svjedočila događaju:

Svjedoci, pogotovo ribar, vidio ga je ili taj dan ili dan poslije ubojstva kad je došao tu uzeti to što mu je ispalo iz džepa na mjestu zločina, to je bio ili novčanik ili upaljač. Uzeo je policiji dokaz ispred nosa. Pitajte opet tu stariju ženu, osim Lane, je li vidjela još nekog da hoda tim putem. Žrtva je tu vjerojatno krenula jer je htjela jednostavno biti sama, bila je tužna zbog dečka, ali će to policija vidjeti u njezinim zapisima. Taj momak nema nikakve veze s ubojstvom. Da nastavim... ubojica je ubrzao i sustigao Lanu. Kako se on njoj pokušao upucavati, to on najbolje zna, a zna i da se žrtvi nije svidio njegov prilaz i ozlijedila ga je... doslovno da je čovjek pobjesnio i tu je uslijedila svađa i tučnjava. Njih dvoje doslovno su se tukli. U tom trenutku on je nju htio zadaviti i pokušavao je. Kada je izgubila svijest, ubacio ju je u rijeku – naveo je u svom izlaganju.

VIDEO NADZOR. U istražiteljskom timu formirana je posebna grupa koja treba ponovo analizirati snimke izuzete s videonadzora brojnih objekata kako bi razriješili enigmu Laninog kretanja od mjesta Trebižat, kako su to kamere zabilježile, do Studenaca i pronalaska bilo kakvog traga koji će ih odvesti do njenog ubice.

- Osobno garantiram da će se ovaj slučaj razriješiti. Dobronamjerno savjetujem onome ko ima veze sa slučajem da ode u policiju i sam se prijavi - izjavio je Josip Aničić, jedan od tužitelja na ovom slučaju.

Mjesto oko rijeke sada izgleda sablasno. Mještani s kojima smo razgovarali prisjećaju se da su se nekad tu sastajali ljubavni parovi, međutim već godinama ono miruje. Prije nekoliko godina tu se dogodio suicid, kad se mladić s mosta bacio pored rijeke.

POVEZANO
Lana Bijedić vijadukt 1OBDUKCIJA TIJELA LANE BIJEDIĆ (19) OTKRILA STRAŠNU ISTINU: Izudarana, davljena, pa bačena u rijeku!