Današnji 29.11. ili takozvani Black Friday, odnosno Crni petak, povoljan je dan i za kupce, koji tog dana imaju priliku doći do nekih stvari puno jeftinije nego inače, ali i za trgovce, koji na taj dan često bilježe rekorde kad je riječ o prometu. Sam termin Black Friday simbolično označava dan kad većina trgovaca ostvaruje značajan profit i prelazi iz "crvenog" u "crno" (pozitivan saldo na računu), s tim da postoje razna objašnjenja kako je došlo do toga da se nazove baš "crnim petkom"...

Kako javlja Fokus, danas je, recimo, u Sarajevu bila tolika gužva u shopping centrima i oko njih da je došlo do obustave tramvajskog saobraćaja, a u redovima se čekalo i oko sat vremena.

Crni petak Sarajevo 2019a

"Crni petak" je novembarski prvi petak poslije Dana zahvalnosti kojeg bilježe popusti proizvoda i usluga što znači početak novogodišnjih praznika i kupovina. Na Internetu postoji i netačna priča koja govori o tome da "crni petak" potiče još iz robovlasničkog vremena, kada su se navodno petkom na trgovima prodavali robovi.

Ova priča na naše govorno područje dospjela je u vidu fotografije na društvenim mrežama, koja do objavljivanja ove analize ima skoro 900 dijeljenja, piše sajt Raskrinkavanje.

U opisu fotografije navedeno je:

Ako ste se nekada zapitali zbog čega se dan kada su velika sniženja u svim trgovinama zove baš "crni petak" i zašto je baš petak dan kada se to organizuje, evo vam odgovor.
Afrički robovi su bili na prodaju petkom na javnim trgovima, po bagatelnim cijenama.
"Historia est magistrae vitae!"

Crni petak Sarajevo 2019a

O ovoj priči pisalo je nekoliko različitih platformi za provjeru činjenica, poput Snopesa, francuskog AFP-a i afričkog Pesachecka.

Kako su ustanovili, ova neistinitaa tvrdnja prvi put se pojavila u novembru 2018. na engleskom jeziku. Obrnuta pretraga fotografije pokazala je kako je fotografija zapravo korištena kao naslovnica knjige Every Mother's Son is Guilty pisca Chrisa Owensa, do kojeg je redakcija francuskog AFP uspjela doći i koji je izjavio da su na fotografiji Aboridžinski  zatvorenicu u gradu Wyndhamu, zapadnoj Australiji. On u uvodu svoje knjige daje detalje o fotografiji i navodi da je, kada je pronašao fotografiju u Državnoj biblioteci Victoria (Melbourne), morao da dobije dozvolu od tradicionalnih vlasnika da je koristi. Prvobitno je objavljena 18.02.1905. godine, u sedmičnim zapadno australijskim novinama "Western Mail". Owen tvrdi da nije pronašao pozivanje sa pojmom "crni petak" prilikom snimanja ili istraživanja fotografije.

PROŠLOST "CRNOG PETKA"

1869. Kako navodi History, ali i svi navedeni portali za provjeru činjenica, prva zabilježena upotreba pojma "Crni petak" primijenjena je na financijsku krizu: konkretno pad tržišta zlata u SAD 1869. Dva brokera s Wall Streeta, Jay Gould i Jim Fisk, radili su zajedno kako bi kupili što je više moguće zlata, nadajući se da će cijena tako biti nebeska i da će uspjeti prodati isto zlato za nevjerojatnu dobit. Tog petka 1869.godine, zavjera je konačno razotkrivena, šaljući berzu u "slobodni pad" čime su bankrotirali svi od baruna sa Wall Streeta do farmera.

1950. Još 1950. godine, policija u gradu Philadelphiji upotrijebila je pojam "crni petak" kako bi opisala haos koji bi uslijedio dan poslije Dana zahvalnosti, kada su horde kupaca i turista preplavile grad prije velike utakmice između vojske i mornarice, koja se održavala svake godine u subotu, nakon spomenutog praznika. Ne samo da policajci nisu mogli uzeti slobodan dan, već su morali raditi prekovremene smjene.

1980. Najustaljenija priča iza tradicije "crnog petka" povezuje ga s trgovcima. Kao što priča ide, nakon što cijelu godinu poslovanja provedu u gubitku ("u crvenom") trgovci navodno zarade veliku dobit dobit ("odu u crno") dan nakon Dana zahvalnosti, jer kupci tokom praznika troše mnogo novca na artikle sa popustima, kako navodi History.

Iako je istina da su maloprodajne firme bilježile gubitke crvenim i dobitke crnim bojama pri njihovom računovodstvu, ova priča tradicije crnog petka je netačna. Naime, najranija poznata upotreba ovog računovodstvenog objašnjenja za porijeklo pojma "Crni petak" datira iz 1981. godine, mnogo godina nakon što je policija u Philadelphiji koristila izraz u vezi sa saobraćajnim problemima.

S obzirom na sve navedene činjenice, tvrdnja da pojam "crni petak" ima ikakvu poveznicu sa robovlasništvom može se ocijeniti kao netačna!

Crni petak Sarajevo 2019a

(Doznajemo.com)