Izvjesni Ranko Lasica, na svom je Facebook profilu, u utorak podijelio video zapis koji je, sudeći prema broju pregleda, tzv. lajkova i dijeljenja - izazvao veliko zanimanje javnosti!?

O čemu je riječ?

Naime, gospodin Lasica prilično direktno tvrdi da je neko iznad Srbije iz aviona svojim djelovanjem izazvao pojavu sumnjivog snijega koji je pao na temperaturi od +8!?

- Juče nas je preletio avion. Pošto je bilo jako malo letova iznad Srbije, ja sam odmah otišao na Flight Radar i ustanovili smo da je u pitanju let između Rijada i Frankfuta... - navodi, i zatim u snimku koji možete pogledati ispod pokazuje da se taj snijeg u grudi ne topi niti pod djelovanjem plamena upaljača.

Objasnimo da je u pitanju jedna od "teorija zavjere", koja kola već duže vrijeme, a prema kojoj su predvodnici tzv. novog svjetskog poretka navodno pokrenuli novu aktivnost – širom svijeta proizvode i bacaju vještački snijeg koji je pun radioaktivnog materijala, nanočestica, GMO-a, raznih bakterija, među kojima i kuge, teških metala itd.

Već prije nekoliko godina pojavio se većih broj sličnih video klipova na kojima autori pokušavaju da upaljačima za cigarete otope snijeg, međutim on ne kaplje, već se čini da gori i poprima tamnu boju paljevine. Štaviše, poslije smrdi na izgorjelu plastiku.

POVEZANO
VIDEO Eskimi Zemlja osaEskimi primijetili NEOBIČNE DOGAĐAJE na Sjevernom polu: Zemlja se pomjerila, svijetu prijeti užas?!

RACIONALNA POZADINA. Za razumijevanje racionalne pozadine ove teorije urote, kako se ranije pisalo, nije neophodno završiti neki tehnički fakultet. Dovoljno je malo zdravog razuma i par informacija iz osnovne škole. O tome je svojedobno pisao Tportal... Recimo, treba znati da se snijeg ne mora nužno pretvarati u vodu na vrućini. Sjećate li se možda izraza sublimacija?

To je termin kojim se označava direktan prelazak neke tvari iz čvrstog u plinovito stanje. Naime, molekule vode uvijek imaju sklonost pobjeći, odnosno isparavati kako iz vode tako i iz leda. Sublimacija se događa čak i u frižideru u kojem se kockice leda s vremenom smanjuju jer led isparava i na temperaturama ispod nule. Ako ih ostavite dovoljno dugo, mogu čak nestati, a da ni u jednom trenutku nisu prešle u tekuće stanje. Titranje molekula, a s njime i sublimacija ne staju u potpunosti čak ni na apsolutnoj nuli, odnosno na −273,15°C. No proces sublimacije posebno se  intenzivira u ekstremnim situacijama kada je led direktno izložen vatri! Konačno čađ i masnoće će na snijegu formirati film koji će djelovati kao izolator i usporiti daljnje otapanje.

POVEZANO
Donji Lug, Žepče - 08.01.2017. -30°C u zrakuDONJI LUG KOD ŽEPČA: Bacio šerpu vrele vode na -30ºC, i evo šta se desilo! (VIDEO)

A zašto se onda led iz frižidera topi? Na nekim od videa autori snijeg porede s ledom iz frižidera pokazujući kako se ovaj drugi, za razliku od prvog topi. Kako je to moguće? Sada malo jednostavne fizike. U snijegu ima više zraka nego vode. Ako u njega usmjerite plamen, on će lakše isparavati nego gusti led. Dio koji ne ispari pretvorit će se u vodu, ali snijeg će je upiti pa ona neće odmah otjecati kao s površine leda već će se miješati sa snijegom i pretvoriti ga u mokar snijeg. Ovo miješanje pospješuje struktura snijega – privlačne kohezijske i adhezijske sile vode natjeraju otopljene kapi da se rašire među kristalićima kao što se šire kroz tkaninu. Dio te vode može se ponovno pretvoriti u led pod djelovanjem okolnog snijega. Kada se led topi, voda nema gdje otići kao što nema gdje na površini impregnirane tkanine ili stakla. Dio će ispariti, dio će se ponovno zalediti dok klizi niz led, a dio će se ocijediti niz kocku kao voda.

Zašto led poprima tamnu boju i smrdi na plastiku? Jedan od ključnih "dokaza" koje autori predstavljaju u prilog tvrdnji da je snijeg neprirodno napravljen je njegov izgled i miris pri izlaganju vatri. Zašto izgleda i smrdi kao spaljena plastika?

Treba znati da je većina upaljača za cigarete punjena plinom butanom koji se dobiva iz nafte. Sjetite se da se i plastika dobiva iz nafte. Ako upaljač držite ispod bilo kakve površine, posebno neke hladnije, na njoj će se skupiti čađa, a njen sastav nije bitno različit od čađi koja nastaje izgaranjem plastike. Dakle, logično je očekivati da će crne nakupine na ledu mirisati i izgledati kao spaljena plastika. Isto se događa i ako neku hladnu teglicu pokušate zagrijati upaljačem. Provjerite sami ako ne vjerujete!

POVEZANO
Avril LavignePoznata pjevačica mrtva već godinama KOGA ONDA GLEDAMO? Ovo je NAJČUDNIJA teorija muzičke industrije

(Doznajemo.com)