Dvije sestre saudijskog porijekla, čija su tijela zajedno omotana ljepljivom trakom oko struka i gležnjeva prije sedam dana pronađena na stjenovitoj obali rijeke Hudson na Manhattanu (New York, SAD), vjerovatno su počinile samoubistvo, objavila je u petak njujorška policija.

Prvi čovjek detektivskog odjeljenja njujorške policije Dermot Shea izjavio je na konferenciji za medije da su sestre Farea, 16-godišnja Tala i 23-godišnja Rotana, vjerovatno "ušle žive u vodu" te prije odabrale suicid nego povratak u Saudijsku Arabiju!?

- U ovom trenutku nemamo vjerodostojne informacije da se dogodio bilo kakav zločin, ali istraga još traje, izjavio je Shea.

Sestre su bile saudijske državljanke koje su prije nekoliko godina zbog školovanja doselile u Fairfax u Virginiji, nedaleko od Washingtona. Prema nekim navodima, u Washingtonu im je od ranije studirao brat, dok neki navode da su u SAD došli u pratnji majke.

PODNIJELE ZAHTJEV ZA AZILOM. Naime, kako piše Reuters, familija je Talu i Rotanu posljednji put vidjela u Virginiji 30.11. prošle godine. Nakon napuštanja doma, boravile su u skloništu za žrtve porodičnog nasilja, dok su prema svemu sudeći početkom devetog mjeseca ove godine stigle u New York, prije čega su odsjele u nekoliko luksuznih hotela, izjavio je Shea.

Policija navodi da su sestre ranije izjavljivale da su žrtve fizičkog zlostavljanja, a kako je ranije pisao New York Times, podnijele su zahtjev za azilom u SAD.

Majka sestara je potvrdila da je primila poziv saudijske ambasade u Washingtonu koje ju je obavijestilo o podnošenju zahtjeva, piše list.

Pojedini američki mediji navode da je saudijska ambasada zbog podnošenja zahtjeva za azilom od djevojaka i familije zahtijevalo povratak u Saudijsku Arabiju.

Sestre Saudijska Arabija suicid

MOLILE PA UŠLE U VODU? Detektiv Shea je izjavio da su određeni izvori u Virginiji otkrili istražiteljima da su mlade djevojke, čija tijela su 24.10. uočili prolaznici, "prije bile spremne nauditi sebi i počiniti suicid nego se vratiti u Saudijsku Arabiju".

Pri tvrdnji da vjerojatno nije bilo krivičnog djela u smrti dvije djevojke, istražitelji se pozivaju na svjedočanstva očevidaca, video snimke te kreditnu karticu starije sestre kojom je plaćana hrana, hotelski smještaj i prevoz.

Očevici su naveli istražiteljima da su 24.10. oko sedam ujutro po tamošnjem vremenu vidjeli dvije žene pored rijeke Hudson, pritom glasno moleći oko 15 minuta.