Neuobičajen fenomen da u cijelom svijetu puter dostiže rekordne cijene prva je u četvrtom mjesecu primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte euro mediji o tome da su u cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13%, da se u Francuskoj očekuje skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice putera na Novu godinu.

Sada i Financial Times piše da cijelom Starom kontinentu prijeti nestašica maslaca. U osnovi svega stoji odluka EU iz 2015. da liberalizira trgovinu mlijeka.

Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže stali odustajati od daljnjeg uzgoja krava muzara.

Financial Times dalje napominje da potrošnja putera već godinama širom svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koja se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet bi ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, mogao biti gladan maslaca koji bi zato mogao biti sve skuplji.

Uzroci su klimatske promjene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU.