Veliko nevrijeme pogodilo je SAD, mnogo se pisalo o uraganu "Irma", ali vremenski ekstremi sve češće pogađaju i naše krajeve. Nevremena je juče bilo širom regije, kako je otpuhana prikolica s kamionskog mosta u Dubrovniku možete pogledati na OVOM LINKU, a jak vjetar je izazvao dosta problema i u Bosni i Hercegovini. Olujnog vremena bilo je i u Srbiji...

Na pitanje da li je ovo naznaka klimatskih promjena ili nešto "normalno", glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula izjavio je:

- Ne možemo tvrditi da su ovakvi lokalni događaji i kod nas i u svijetu direktna posljedica klimatskih promjena. Uostalom, i ovakve ciklone kod nas i uragani u svijetu događali su se i prije. No, ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord.

- Gotovo pa sigurno, sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac, mišljenje je Vakule.

VREMENSKI EKSTREMI. Neki su se prisjetili i ne tako davnog upozorenja stručnjaka koji tvrde da bi se  uskoro moglo dogoditi nešto što se nije desilo u posljednjih 100.000 godina - da se led s vodene površine na Arktiku otopi. Posljedice bi mogle biti velike u različitim dijelovima svijeta, a jedno od područja koje bi moglo biti ugroženo je i Balkan.

Moguće posljedice su vremenski ekstremi kakvi dosad nisu zabilježeni - poplave, suše, vrućine, hladnoće...

- Moje predviđanje je da će led na Arktiku nestati..., izjavio je svojedbno profesor Peter Wadhams s Univerziteta Cambridge.

- Topljenje leda odnosi se na centralni dio Arktika i Sjeverni pol, dodao je on.

Vjeruje se da je Arktik posljednji put ostao bez leda prije oko 120.000 godina. Vrtoglavo zagrijevanje polarnog regiona povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama kao što su "bomba ciklona", poplave u Velikoj Britaniji, i tornada van sezone u SAD.

ANALIZA potres poplave

Foto: Zadar je u ponedjeljak bio mjesto gdje je palo najviše kiše na svijetu?!

I led na sjevernoj obali Rusije, 2016. godine je smanjen, pa je more znatno toplije. Manje morskog leda znači i da je površina Zemlje tamnija, pa tako apsorbira više sunčeve energije.

- Kada se led povlači, to mijenja cijelu situaciju. Ljudi imaju pravo da budu zabrinuti zbog topljenja leda jer to za sobom vuče i druge posljedice, objašnjava profesor Wadhams.

NEOBIČNA SITUACIJA. S druge strane, profesor Jennifer Francis, s američkog Univerziteta Rutgers, ipak, skeptična je po pitanju predviđanja profesora Wadhamsa. Ona smatra da bi se to moglo desiti između 2030. ili 2050. godine. No, priznaje da se stručnjaci suočavaju s veoma neobičnom situacijom na Arktiku i dodaje da su količine leda bile rekordno niske u prvih pet mjeseci 2016. godine, te da to veoma zabrinjava.

POVEZANO
Yakutija snijeg prvi 08/2017USRED VRUĆEG LJETA PAO PRVI SNIJEG U RUSIJI: Evo šta to znači za zimu u našim krajevima! (FOTO)