Sočna narandža treba da bude dio svake zimske zdjele s voćem.

Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava. Upravo su zbog toga dobrodošle saveznice u prazničnoj trpezi bogatoj masnim, slatkim i slanim delicijama. 

MINERALI. Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

IDEALNO ZA TRUDNICE I PUŠAČE. Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često tvrdi da ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Flavonoidi, moćni antioksidansi koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od narandže se dobija najpopularniji sok koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85% narandži prerađuje se u sok te je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu.

ETERIČNO ULJE. Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.

Bergamot narandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. No kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu – piše zadovoljna.hr.