Dvije osobe koje su jučer lišene slobode na području Rogatice u policijskoj akciji nakon obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) predane su u MUP Kantona Sarajevo (KS) na kriminalističku obradu, potvrdio je za Patriju komesar MUP KS Mevludin Halilović. SIPA je jednu osobu pustila na slobodu.

Njima se na teret stavljaju krivična djela teške krađe automobila na području Kantona Sarajevo. Također trebaju biti ispitani i na okolnosti ubistva dva sarajevska policajca 26. oktobra, odnosno da li imaju određena saznanja o mogućim izvršiocima.

Na vještačenje je dovezen i automobil "Range Rover" crne boje na kojem su postavljene nepripadajuće registarske oznake. Nezvanično, isti automobil uočen je u Sarajevu prije ubistva dva sarajevska policajca na Alipašinom Polju. Tokom jučerašnje akcije pronađeno je više ukradenih vozila.

POVEZANO
Supruga policajca Davora VujinovićaSUPRUGA POLICAJCA: "Najteže mi je bilo kada je sin na povratku iz vrtića vidio smrtovnicu svog oca"

Od ubistva policajaca traje intenzivna potraga za počiniocima i drugim osobama koje bi mogle otkriti počinioce. U desetinama izvršenih pretresa pronađeno je više ukradenih vozila koja su vraćena vlasnicima.

U MUP KS privedeno je više od 80 osoba, jednoj je određen pritvor kojoj se na teret stavlja teška krađa i osnov sumnje da je povezana za ubistvom policajaca. 

U sinoćnjoj policijskoj akciji koja se odvijala na području Sokoca i Rogatice uhapšen je Slaven Dakić zvani Žućo, stari policijski znanac, a nakon što je sustignut "Range Rover“ za kojeg se sumnja da je, prema dosadašnjim informacijama, viđen u Sarajevu u noći brutalnog ubistva dvojice policajaca na Alipašinom polju, potvrđeno je za Faktor u MUP-u RS.

Kako se doznaje, Dakić je upravljao "Range Roverom" sinoć kada ga je policija pokušala zaustaviti. Oglušio se o policijske signale i dao se u bijeg pa je krenula potjera za njim. Sustignut je u Rogatici. Izvršenim provjerama utvrđeno je da je automobil koji je vozio ukraden u Sarajevu 12. septembra.

Odmah je uhapšen, a osim njega na ispitivanje su privedene još dvije osobe. Zajedno s Dakićem uhapšeni su i Rade Bartula te Zoran Jovičić. Automobil za koji se sumnja da je viđen u Sarajevu, kasno sinoć je prebačen u prostorije SIPA, kako bi bio vještačen.

Kako je jutros potvrđeno, dvojica od trojice uhapšenih iz SIPA su predani MUP-u KS i trenutno je nad njima u toku krim-obrada.

Akciji hapšenja prethodili su detaljni pretresi na području Sokoca. Širim pregledom blokiranog područja, u rejonu sela Barnik, pronađena su još dva vozila, kao i veća količina auto dijelova, za koje se sumnja da potiču iz krađa počinjenih na području Kantona Sarajevo.

Dakić je policiji dobro poznat, a jedan je od 27 optuženih u predmetu "Volan" kojima se trenutno sudi na Sudu BiH. Radi se o organizovanoj grupi automafijaša iz Istočnog Sarajeva.

POVEZANO
Adis Šehović - Davor Vujinović policajciKO SU BILI POGINULI POLICAJCI Iza njih ostali djeca, shrvane porodice, majke čije srce razdire bol..

Tokom dosadašnje istrage o ubistvu dvojice pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića privedeno je i saslušano više od 80 osoba te pretreseno 12 lokacija. Uhapšen je i pritvoren 33-godišnji Srećko Trifković s Pala, koji se dovodi u vezu s ubistvom policajaca.

Šehović i Vujinović ubijeni su 26. oktobra oko 4:15 sati ujutru kada su za sada nepoznate osobe pucale na policijski automobil u kojem su se oni nalazili. U njih je ispaljeno oko 30 metaka. Na mjestu je mrtav ostao Šehović, dok je njegov kolega Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije, podsjeća Faktor.

POVEZANO
Pucnjava na policiju Alipašino 26/10/18cUPRKOS NAPORIMA DOKTORA: Umro i drugi policajac na kojeg su jutros pucali kriminalci na Alipašinom