Nakon što se u pojedinim medijima pojavila informacija da je predsjednik Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izdao naredbu prema kojoj je zabranjeno Sudskoj policiji u FBiH da od MUP-a Kantona Sarajevo (KS) preuzimaju osumnjičene u istrazi za ubistvo policajaca bez adekvatne medicinske dokumentacije, pokazalo se da je u pitanju dezinformacija.

Naime, proteklih dana na društvenim mrežama, ali i nekim portalima kruže fotografije muškarca koji je navodno pretučen u MUP-u KS, a nakon hapšenja u istrazi koja se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Uz ove fotografije je navedeno kako su upravo one bile povod da Milorad Novković, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, izda naredbu sudskim policajcima da ne preuzimaju osumnjičene bez medicinske dokumentacije.

Fotografije ako želite možete pogledati na ovom linku prema portalu Dnevno.ba

Edin Vehabović, pomoćnik glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH, za «Faktor» tvrdi kako ovi navodi nisu istiniti:

- Nikakva naredba nama nije izdana. U našem radu postoji određena procedura prema kojoj uz osumnjičenog, ukoliko on ima bilo kakve vidne povrede na tijelu ili se žali na druge zdravstvene probleme, nužno ide imedicinska dokumentacija. To važi u svakom pojedinačnom slučaju. Nikakve posebne naredbe u odnosu na ovu ili bilo koju istragu nije bilo.

Ipak, neki mediji pišu kako su "uhapšeni Srbi žrtve MUP-a KS te da su prebijani po vjerskoj i nacionalnoj osnovi".

«Faktor» u svom tekstu navodi još i sljedeće:

- Tako je samoprozvani novinar Josip Šimić, čovjek koji se spominje u brojnim pravosudnim slučajevima, najprije ustvrdio da je Srećko Trifković, jedan od uhapšenih i pritvorenih u spomenutoj istrazi teško pretučen te da je zbog toga i ročište na kojem se odlučivalo o pritvaranju Trifkovića zatvoreno za javnost. Međutim, ono što je autorima pojedinih tekstova nepoznato jeste da su novinari bili u sudnici sa Trifkovićem koji uopće nije imao vidljive povreda na sebi te da je suđenje za javnost zatvoreno naknadno iz sasvim drugih razloga. Isti je slučaj i sa Slavenom Dakićem koji je također bio u sudnici i na ročištu, a na sebi uopće nije imao vidljivih povreda, iako je Šimić ustvrdio da je brutalno izudaran.

Slaven Dakić smješten je u pritvorsku jedinicu KPZ Sarajevo, a kako nam je potvrdio direktor ovog zavoda Faruk Zubčević, odnos prema pritvoreniku je više nego korektan. Kako je istakao, nikakvih povreda niti premlaćivanja u njegovom slučaju nije bilo.

Da u slučaju hapšenja osumnjičenih u istrazi ubistva policajaca nisu korištena sredstva prinude niti su prekoračena ovlaštenja za «Faktor» tvrdi i Mevludin Halilović, komesar MUP-a KS.

Navodno, u toj policijskoj agenciji postoji i dokumentacija koja dokazuje da ništa nije urađeno mimo standardnih procedura i zakona.

- Kako su nam rekli u sarajevskoj policiji, oni su ogorčeni pisanjem pojedinih medija, a u kontekstu cijele ove priče o 'premlaćivanju uhapšenih“ i činjenicom da se sve pokušava iskonstruisati na štetu MUP-a. Naročito su u sarajevskoj policiji ogorčeni time da im se nanosi šteta tvrdnjama kako su brutalno postupali prema uhapšenima samo zbog njihove nacionalnosti.

Ipak, standardna je procedura da se unutar policije provjere ovakvi navodi, ma koliko oni bili očito neistiniti, što će i biti urađeno, najavljeno je «Faktoru» u razgovoru sa uposlenicima MUP-a.