Gospodin i gospođa iz Kine, po imenu Zhang Liyong i Deng Min nalaze se u užasavajućoj situaciji za sve roditelje.

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

Siromašni par iz ruralnih dijelova ove mnogoljudne zemlje trebaju pripremiti svoju teško bolesnu kćerkicu na to da bi uskoro mogla umrijeti.

Iskopali su grob za curicu i odlaze tamo da bi se s njom igrali.

Jedina nada ovim ljudima slomljenog srca je riskantan zahvat za koji prvo moraju imati drugo dijete, da bi se krv iz pupčane vrpce iskoristila kao izvor matičnih ćelija – kojima bi se onda pokušalo izliječiti 2-godišnju Zhang Xinlei.

Ali, šanse su vrlo male. Procjenjuju se na svega 1:16, s tim da roditelji imaju, prema stručnjacima, 75% šanse da se drugo dijete rodi bolesno, zbog porodične anamneze. Majka je već trudna...
 

Naime, uprkos riziku, 29-godišnji otac je odlučan da pokuša s tretmanom. Nakon što je priča o roditeljima koji su iskopali grob za svoju još uvijek živu kćerkicu objavljena u zapadnim medijima, stigle su mnoge donacije – pa novac ne bi trebao biti problem.

Maloj Xinlei je postavljena dijagnoza thalesmije, nasljedne bolesti krvi, u doba kad je imala svega dva mjeseca. Pacijenti koji boluju od ove bolesti trebaju imati doživotne transfuzije, a kao opcija liječenja je i puštanje u krvotok kelatne otopine.

Dosad je familija potrošila, preračunato, blizu 14.000 eura na liječenje djevojčice i više nisu imali novca.

Otac je odlučio iskopati grob, nadajući se da će se curica naviknuti na njega i neće biti preplašena kad dođe trenutak da u njega mora leći.