Sud u Alžiru osudio je muškarca na 2 godine zatvora, nakon što je ugrozio život djeteta, da bi privukao pažnju, odnosno dobio «lajkove» na popularnoj društvenoj mreži Facebook, javlja sajt How Africa.

On je postavio svoju fotografiju kako drži bebu da visi sa prozora na 15. spratu nebodera, a uz foto je objavio sljedeći tekst: «Dajte mi 1.000 lajkova ili ću je ispustiti!»

Korisnici društvene mreže su odmah reagovali, tražeći da muškarac bude lišen slobode, što su vlasti, odnosno policija, i učinili.

Na sudu se čovjek branio da fotografija koja je proširena na društvenim mrežama nije njegova originalna, nego da je u međuvremenu izmijenjena, javlja privatna alžirska TV stanica Ennahar.

Uz to, tvrdio je da sigurnost dječaka ni u jednom trenutku nije bila zaista ugrožena, jer balkon, u zgradi u glavnom gradu ove države, ima zaštitnu barijeru.

Muškarac je inače rođak djeteta, a otac mališana zamolio je Sud da oprosti čovjeku, jer je u pitanju bila samo šala. No, Sud nije uvažio ove argumente i donio je presudu po kojoj čovjek treba provesti dvije godine iza rešetaka, čemu je vjerovatno doprinio i snažan pritisak ogorčene javnosti.