U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH, Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo postavila je virtualnu izložbu ratnih fotografija i dokumenata HVO Sarajevo pod nazivom "VOLIM OVAJ GRAD" na službenoj Facebook stranici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1991. do 1993. godine. Javnosti se prikazuju fotografije, dokumenti i novinski tekstovi iz Arhive HVO Sarajevo. Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske fotografije, koje su također zastupljene na ovoj izložbi. Na ovaj način želi se ukazati na njihovu značajnu vrijednost kao povijesnih izvora te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo njeguje tekovine autohtonog, probosanskog/državotvornog HVO Sarajevo, sa sjedištem na Čengić Vili, i tekovine Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1991. – 1995.).

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo ima status boračke udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo i članica Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo. Njezin predsjednik emeritus prof. dr. Marinko Pejić dobitnik je javnog priznanja Plaketa Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti (2018. godina) i javnog priznanja Zahvalnica Općine Novo Sarajevo za doprinos razvoju općine Novo Sarajevo (2019. godina), kao i mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj društveni angažman s ciljem očuvanja jedinstvene i cjelovite BiH.

(Doznajemo.com)