Danas se navršavaju 4 godine od posljednjeg odlaska iz obiteljskog doma Sulejmana Redžića.

Akademik je, zajedno sa Nijazom Abadzićem i prof. dr. Mustafom Omanovićem bio pionir savremene ekološke misli u BiH. Ono po čemu ostaje zapamćen je njegova dosljednost u borbi za princip održivog razvoja i protivljenju izgradnje HE Vranduk iz ekoloških i kulturno-historijskih razloga. Također je dao podršku Zelenim Neretve u njihovom suprostavljanju energetskom lobiju da pravi hidroelektrane iznad Konjica. Imao je vrlo kritičan pristup zasnovan na nauci o izgradnji projekta Gornji Horizonti, projekta kojim se vode Neretve prevode u Trebišnjicu, što može ostaviti nesagledive posljedice za Bunu, Bunicu, Bregavu, Hutovo blato i Deltu Neretve. Kako se ne odustaje od tog projekta u zadnjih par godina, zbog ulaska vode iz Jadrana dolazi do zaslanjivanja izvora pitke vode kojom se snabdijeva Metković.

Kao voditelj i scenarista reportaža Prirodne baštine BiH pokazao je svoju stručnost, ali i prikladnim jezikom edemične vrste flore je približio TV gledaocima na prihvatljiv način.

Emisije ostaju antologijske, osim po naučnim spoznajama, i po poetičnom izražaju Redzića.

Kada  je portal DOZNAJEMO - 17.01.2013. god. prvi objavio vijest o nestanku profesora, nazvao sam meni poznati broj njegovog mobitela, signal da  je telefon u funkciji daje mi nadu da je profesor vjerovatno u nekom planinarskom domu. Dan poslije ponovo pozivam i na telefon se javlja njegova supruga. Zbunjen pitam da li ima vijesti  o Sulejmanu, odgovor kratak "ništa novo". Ovaj razgovor izaziva kod mene strah, koji će se pokazati opravdanim za par dana, kada je pronađeno beživotno tijelo u  kanjonu Miljacke. Ekološki pokret "OTPOR" je u Parku sjećanja "Mustafa Omanović" u Zenici jedno drvo zasadio u čast akademiku Sulejmanu Redžiću.

Redžić Sulejman

Parku ekologa se  nalazi još dveća: posvećena prof. Vagnari Matai i All Goru, koji su za doprinos iz ekologije dobili Nobelovu     nagradu.

Za nas preran odlazak poznatog ekologa ostavlja ogromnu prazninu u ekološkom pokretu, ali je gubitak sigurno i za sve one koji BiH smatraju svojom jedinom domovinom. Kao njegov prijatelj imam pravo da sumnjam u tačnost zvanične verzije njegove smrti. Neka je vječni rahmet njegovoj duši i da mu dragi Allah podari lijepi Džennet.

Zenica, 07.01.2017. godine