Marin Držić, 15-godišnji dječak koji je digao cijelu Hrvatsku na noge preminuo je danas prijepodne. Potvrdio je to prvi čovjek Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zoran Bahtijarević.

"Umro je jutros u Klaićevoj, uz njega je bila njegova uža obitelj, naši liječnici i palijativni tim. On se spasio duge patnje, a na nama ostaje da iz ovog slučaja izvučemo nešto i pokrenemo stvari koje će poboljšati sustav. Molim sve da poštuju želju roditelja za mirnu i tihu sućut u ovim trenucima patnje", izjavio je Indexu dr. Bahtijarević.

Potom je poslao i priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"S velikim žaljenjem i tugom obavještavam Vas da je 2.3.2017., u 11 h 30, Marin Dražić, dječak koji je podigao cijelu Hrvatsku na noge, izgubio bitku sa svojom teškom bolesti, okružen  najbližima i medicinskim osobljem koji su uz njega bili svih 15 godina.

Upućujem izraze najdublje sućuti Marinovim roditeljima i obitelji, svima onima koji su uz njega bili cijelo vrijemje trajanja teške bolesti, a posebno u nekoliko proteklih dana, kao i zdravstvenom osoblju koje je uložilo sve svoje znanje da bi njemu i obitelji olakšali agoniju.

Marin je u zadnjim danima svog života pokrenuo hrvatsku javnost, a njegovi hrabri roditelji ukazali na problem nepostojanja sustavnog rješenja skrbi za djecu u završnoj fazi svoje teške bolesti. Nadamo se, u ime Marina i njegovih roditelja, a još više u ime svih onih koje ovakva teška sudbina očekuje, da će Marinov primjer pokrenuti Hrvatsku, koja je i ovom prilikom pokazala svoju bezgraničnu humanost, da se ovaj problem rješi sustavno.

Molimo medije da poštuju želju roditelja za mirnu i tihu sućut u ovim trenucima patnje.

Također, u ime uspomene na Marina, molimo da svoje komentare na društvenim mrežama koncentrirate na rješavanje problema palijativne skrbi i tako pomognete teško bolesnoj djeci i njihovim obiteljima".

OTAC TRAŽIO DOSTOJANSTVO ZA SINA. Podsjetimo kako se prije dva dana Marinov otac Mladen obratio medijima zbog očajne situacije u kojoj se našao. Žalio se kako zdravstveni sistem u Hrvatskoj njegovom terminalno bolesnom djetetu ne može ponuditi odgovarajuću palijativnu njegu.

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, u kojoj se Marin nalazio nema kapacitete za palijativnu njegu.

Doktori su roditeljima preporučili da ga odvedu na kućnu njegu ili smjeste u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Očajan otac Mladen Držić u razgovoru za Index rekao je da doktori žele otpustiti njegovog sina na kućnu njegu, no da familija nema snage za to. Za Bistru kaže da je prekapacitirana.

"Liječnici su nam rekli da se radi o danima i satima. Rekli su nam da ga odvedemo doma na kućnu njegu, no mi to nismo u stanju psihički izdržati, pogotovo nakon što smo ga doma već jednom reanimirali. Moj mlađi 12-godišnji sin i ja", izjavio je prije dva dana očajni otac Mladen Držić.

KAO BEBA DOŽIVIO NESREĆU. Njihov Marin kao 8-mjesečna beba doživio je saobraćajnu nesreću koja je uzrokovala njegovo teško zdravstveno stanje i niz poteškoća, a sve do 15.11.2016. Marin nikad nije bio hospitaliziran, jer su o njemu brinuli otac i supruga.

U jedanaestom mjesecu prošle godine je prvi put završio u bolnici. Pustili su ga doma 20.01. ove godine i potom je opet došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Tad su ga njegov mlađi brat i tata reanimirali.

"Nakon toga smo završili kod psihijatra, a sin kod psihologa jer je to jako djelovalo na nas. Potreseni smo i psihički nemoćni to opet proživljavati. Marin je opet završio u Klaićevoj i prije tri dana su ga oni reanimirali. Jučer su nas liječnici pozvali i rekli da ga trebaju pustiti na kućnu njegu jer je običaj u svijetu da djeca umiru doma. On je u terminalnoj fazi i jedina stvar koju djeca u ovom trenu trebaju je dostojanstvo koje se ni njemu ni nama roditeljima ne dozvoljava. Hrvatska nema palijativnu skrb ni za djecu ni odrasle. Ne postoji ustanova za takvu skrb, osim bolnice u Bistri koja je prekapacitirana. Mi smo očajni, želimo da ima zdravstvenu skrb koju zaslužuje", naveo je je Mladen Držić.

(Doznajemo.com/Index.hr)