Toše Proeski (26) poginuo je na današnji dan prije deset godina u saobraćajnoj nesreći na auto-putu u Hrvatskoj. Vijest o smrti pjevača kojeg je toliko voljela publika na prostoru cijele bivše Jugoslavije izazvala je šok i nevjericu.

S njim je u automobilu bila i menadžerka Ljiljana Petrović, koja je zadobila lakše povrede, a teže je povrijeđen vozač Georgije Georgijevski, koji je zaspao za volanom i udario u kamion.

Najvjerniji Tošetovi fanovi i dalje žale za njim. Proteklih godina organizovan je i maraton dug 900 kilometara, od Nove Gradiške, gdje je poginuo, pa do mjesta gdje je sahranjen. Učesnici su bili Tošetovi poštovaoci i prijatelji.

Proeski je uz državne počasti sahranjen 17.10.2007. Posmrtni govor držao je tadašnji premijer Nikola Gruevski, a od kolega sa estrade bili su Toni Cetinski, Aki Rakimovski, Vlado Georgiev...

POVEZANO
Toše i AndrijanaBILA JE NAJVEĆA TOŠETOVA LJUBAV: Ovako Andrijana izgleda danas (FOTO)

Gdje su danas njegovi najmiliji? Tošetovi roditelji, majka Dominik i otac Nikola, i dalje ne žele da pričaju javno o sinu. Jedino je njegova sestra Dora u jednom od rijetkih intervjua izjavila da se nikada neće pomiriti s njegovim odlaskom i da sanja dan kad će se on vratiti.

Tošetova djevojka Andrijana Budimir nakon njegove smrti nije bila voljna da priča o svom odnosu s pjevačem, ali je zato tužila sve one koji su tvrdili da su njih dvoje raskinuli prije nego što je poginuo. Među njima je bila i pjevačeva menadžerka, koja je po presudi suda u Skoplju morala da plati 5.000 eura Andrijani jer je izjavila da je govorila neistinu da se čula telefonom s Tošetom dan pred njegovu smrt.

Budimirova se 2013. udala i dobila je sina Maksima. S Tošetom je bila u vezi od 2001. do 2004., a tri godine kasnije, na njegov rođendan, obnovili su vezu.

Toše Proeski 10 godina 1

Ljiljana Petrović, Tošetova menadžerka i jedina osoba koja je s njim bila 24 sata dnevno na svim putovanjima, nakon njegove smrti posvetila se uzgajanju francuske lavande.

- Poslije te nesreće razmišljala sam čime drugo da se bavim što je mirnije i drugačije i što me neće vezivati za medije. Opredijelila sam se za ljekovito bilje, za lavandu - izjavila je Ljiljana, koja ima svoju plantažu u blizini Niša.

Petrovićeva tvrdi da se redovno čuje s Tošetovim roditeljima, ali da ne odlazi tako često u Makedoniju. Georgijevski, vozač džipa u kom je poginuo Toše, osuđen je 2009. na dvije godine zatvora. U ponovljenom postupku presuda je preinačena, pa je Georgijevski kaznu odslužio s nanogicom, iako je sud utvrdio da je on odgovoran za udes.

POVEZANO
Toše Proeski nesreća"Toše Proeski je UBIJEN, i imam dokaz za to!" TVRDI NAJPOZNATIJI ŠPIJUN NA BALKANU