Nakon informacija u javnosti da je kriminalna grupa otuđila novac iz bankomata Sberbanke, iz Sberbank BH su izvijestili da banka nesmetano obavlja svoje aktivnosti te da klijenti banke nisu oštećeni.

Podsjetimo, mediji su javili da su pripadnici MUP-a USK (Bihać, BiH) uhapsili dvojicu ukrajinskih državljana zbog podizanja oko 2,7 miliona KM sa bankomata Sberbanke tokom vikenda.

POVEZANO
Bankomat Mercator Klina 0GRAĐANIN IZNENAĐEN: "Otkud čovjeku koji je bio ispred mene 87.320 maraka na bankomatu??" (FOTO)

– Trenutno se vrše tehničke provjere što može dovesti do privremene obustave u radu bankomatske mreže. Klijenti banke mogu slobodno koristiti svoje kartice i po potrebi gotovinu podizati u poslovnicama banke, navedeno je iz Sberbank BH.

Iz banke potvrđuju da je kriminalna grupa izvršila otuđenje novca iz bankomata.

– Otuđenje novca se desilo tokom vikenda, a otkriveno je nakon što je policija u Bihaću privela sumnjive osobe u neposrednoj blizini jednog bankomata. Radi se o stranim državljanima koji su zatečeni sa specijalnom opremom i velikom količnom gotovine. Pozivamo nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj moći da rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja, navode iz banke.

Prema pisanju portala Žurnal.info, dvojica Ukrajinaca, Aleksandar Ivanovič Zajcev i Dmitro Juriovič Bojko, u BiH su došli iz Srbije. Prethodno su djelovali u Crnoj Gori. Oni su na teritoriju BiH ušli posljednjeg dana januara ove godine i u više gradova na teritoriji Federacije BiH su, na bankomatima Sberbanke, podizali keš. Policija, koja ih je uhvatila, piše portal, pronašla je samo 100 hiljada maraka. Ostatku od 2,6 milliona se gubi svaki trag. Treća osoba je u bijegu.

Nezvanično, banka je vrlo kasno shvatila da nedostaje novac, a do hapšenja je došlo praktično slučajno. "Spašeno" je tek oko 98.000 konvertibilnih maraka.

POVEZANO
Bankomat ilustracija 1Zet ostavio punici Feridi (64) karticu, vratio se u dijasporu: KAD JE VIDIO ŠTA JE BILO NA BANKOMATU