Policija je lišila slobode Rifata Suljića (58), iz sela Gornja Zimča kod Visokog, zbog sumnje da je iz vatrenog oružja ubio jednog, a teško ranio drugog rođaka.

Kako je javio Visoko.co.ba, drama je u subotu trajala puna tri sata, tokom koje je bilo blokirano cjelokupno područje Visokog, ali i Kaknja!

DRAMA TRAJALA TRI SATA. Prvo je Suljić oko 9 naveče dišao do kuće rođaka Zilke Suljića (57) u Gornjoj Zimči. On je u njega pucao kroz prozor kuće u kojoj je ovaj gledao televiziju, da bi zatim otišao do kuće drugog rođaka Behaje Suljića, pozvao ga da izađe iz kuće nakon čega mu je pucao u noge. Prilikom privođenja, Rifat je izvršio samoranjavanje. Zilko Suljić je pogođen u predjelu prsa i smrtno je stradao.

Stanovništvo sela Zimča je sa zebnjom iščekivalo hvatanje čovjeka koji je, očito zbog ranijih nesuglasica, upotrijebio vatreno oružje, od kojeg je jedna osoba smrtno stradala dok je jedna osoba ranjena i van životne je opasnosti.

Od lokalnog stanovništva doznajemo da su učesnici ovog nemilog događaja u Gornjoj Zimči u rodbinskoj vezi i da su od ranije bili u nekoj vrsti sukoba.

Potraga za ubicom bila je dramatična. Specijalci MUP-a ZDK u potrazi za ubicom odmah su blokirali područje Visokog i Kaknja. Suljić je ubrzo lociran u svom domu u Gornjoj Zimči. Policija je odmah opkolila njegovu kuću te su pokušali pregovarati sa njim i nagovoriti ga da se preda policiji. Međutim, nije izlazio iz kuće pa je policija provalila zaključana vrata i uhapsila Suljića. Po njihovim ulasku Suljić je bio sav kravav, a imao je povredu lijevog uha nanesenu vatrenim oružjem.

Medicinska pomoć mu je ukazana u lokalnom domu zdravlja te je sproveden na saslušanje u policijske prostorije.

ZVANIČNO OBAVJEŠTENJE ZA JAVNOST IZ POLICIJE: Dana 07.01.2017. godine, u 20,30 sati, Policijskoj stanici Visoko je od strane nepoznatog lica putem telefona prijavljeno da je u mjestu Gornja Zimča, općina Visoko, u porodičnoj kući, vlasništvo S.B., došlo do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom je navedeno lice zadobilo tjelesne povrede.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, na lice mjesta su upućeni policijski službenici Policijske stanice Visoko koji su potvrdili tačnost prijave, te došli do saznanja da se u vezu sa upotrebom vatrenog oružja-pištolja može dovesti lice S.R. iz navedenog mjesta, koje se udaljilo sa lica mjesta. Takođe, utvrđeno je da je još jedno lice, u svojoj porodičnoj kući u navedenom mjestu, zadobilo tjelesne povrede upotrebom vatrenog oružja od strane navedenog lica, a radi se o licu S.Z. Oba navedena povrijeđena lica su sanitetskim vozilom prevezena u Dom zdravlja Visoko radi ukazivanja medicinske pomoći, gdje je lice S.Z., rođeno 1960. godine, usljed zadobijenih povreda u predjelu grudnog koša, u 21,15 sati preminulo, dok je lice S.B., koje je zadobilo prostrijelnu ranu u predjelu desne noge, nakon ukazivanja medicinske pomoći, upućeno u Kantonalnu bolnicu Zenica na dalji medicinski tretman.

Sa ciljem pronalaska i lišavanja slobode lica S.R. angažovane su sve raspoložive policijske snage Policijske stanice Visoko i Policijske stanice Kakanj koje su izvršile blokadu navedenog naseljenog mjesta, te locirale lice u njegovoj porodičnoj kući, nakon čega su pripadnici Specijalne policijske jedinice, koristeći specijalne tehnike pregovaranja i postupanja u kriznim situacijama, izvršili upad u kuću i isto lišili slobode. Tokom navedene akcije policijskih službenika, lice S.R. je zatečeno sa povredama u predjelu lijevog uha, nastalim najvjerovatnije usljed samoranjavanja vatrenim oružjem. Istom je pružena prva pomoć u Domu zdravlja Visoko, te je prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica na dalji medicinski tretman.

Na licu mjesta je izvršen uviđaj od strane službenika Sektora kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kojim je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK, te su nastavljene aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela i utvrđivanju razloga i motiva izvršenja istog. Nakon kompletiranja predmeta, lice S.R., rođeno 1959. godine, iz Visokog, će biti predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva na dalji rad i postupak, uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima: "Ubistvo" iz člana 166. i "Laka tjelesna povreda" iz člana 173. Krivičnog zakona FBiH, te krivičnom djelu iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.