Dvadesetjednogodišnja kineska studentica Džu Sjinjue, koja je 29.06. ove godine nestala u Bajinoj Bašti, pronađena je kako visi u utorak poslije podne u mjestu Krtice u Nacionalnom parku "Tara". Kako javljaju mediji u Srbiji, otac ove djevojke, inače visokopozicionirani kineski diplomata, kćerku je pronašao pomoću satelita, a potom je snimke lokacije proslijedio lokalnoj službi spašavanja.

Kada su došli na teren, spasioci i vatrogasci su Džu pronašli obješenu o drvo. Tijelo joj je bilo u potpunosti sasušeno i bez ikakvih tragova nasilja, što ukazuje da je, najvjerovatnije, izvršila samoubistvo. S obzirom na to da je lokacija bila izuzetno nepristupačna, na strmini 30 metara ispod puta, izvlačenje tijela trajalo je skoro 16 sati.

BORILA SE SA DEPRESIJOM. Još nisu poznati razlozi zbog kojih je mlada Kineskinja, koja je studirala u Španiji, podigla ruku na sebe, ali se zna da se godinama borila s depresijom.

Da se nešto čudno dešava s djevojkom, roditelji su primijetili u posljednjim porukama i razgovorima kada im je poručila da ne želi više živjeti.

SIGNAL MOBITELA. Podsjetimo, Džu Sjinjue je nestala 29.06. ove godine, kada je posljednji put signal njenog telefona lociran na teritoriju Bajine Bašte, gdje je došla sama i prespavala jednu noć u hotelu.

Njen nestanak su nešto kasnije nadležnim organima prijavili njeni roditelji i od 15.07. je počela svakodnevna potraga. Jedan od spasilaca koji je učestvovao u potrazi i u izvlačenju tijela ispričao je za `Informer` kako se odvijala ova misteriozna tragedija.

Ona je sama došla u Bajinu Baštu i u hotelu je prespavala jednu noć. Roditeljima se posljednji put javila 29. juna i na osnovu tih poziva je preko baznih stanica i locirano da je bila u ovom gradu. Potraga je počela 15. jula, kada su roditelji prijavili nestanak jer se nije vratila kući. Svakodnevno je pretraživana teritorija Nacionalnog parka "Tara". Ali to je kao da tražite iglu u plastu sijena. Ubrzo su se u potragu uključili i njeni roditelji i Ambasada NR Kine. Oni su u dva navrata dolazili ovdje i jednom su čak ostali mjesec. Pošto je njen otac uticajan čovjek, istoričar i diplomata, a majka doktorica, oni su nezavisno od nas kćerku tražili pomoću satelita...

RENDŽERI. U izvlačenju tijela Džu Sjinjue učestvovali su i specijalno obučeni rendžeri.

Ivan Ilić, šef rendžera Nacionalnog parka "Tara", izjavio je da su spasilačke službe danonoćno radile dok nisu pronašle djevojku.

Čim nas je policija obavijestila o nestanku, krenuli smo u svakodnevne potrage. Neprekidno smo bili na terenu i pretražili smo skoro cijelu Taru. Ubrzo su došli i roditelji djevojke, koji su željeli pomoći u potrazi, na šta smo pristali. U potrazi su učestvovali i Kinezi koji rade u ovom kraju i imaju prodavnice i oni su bili neka vrsta prevodilaca između nas i roditelja. Ne ulazim u to kako su roditelji vršili dodatne pretrage terena, ali su nam dostavljali snimke lokacija sa satelita i mi smo ih provjeravali. Lokacija s posljednjeg snimka koji su nam dostavili bila je prava, odnosno tu se nalazilo tijelo djevojke – objasnio je Ilić.