Dvojica doktora Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka (Hrvatska) optužena su za prisilne spolne odnose ostvarene zloupotrebom položaja i spolne odnose bez pristanka, odnosno silovanja od 2011. do 2016. godine, nad tadašnjom zaposlenicom tog KBC.

Nakon provedenog istraživanja, optužen je 48-godišnjak za spolni odnos zloupotrebom položaja, na ljeto 2011. kao neposredno nadređene osobe nad tadašnjom zaposlenicom ustanove, protivno njenoj volji. 65-godišnjak iz te ustanove je optužen za tri kažnjiva djela prisilnog spolnog odnosa ostvarenih zloupotrebom položaja i još četiri silovanja nad istom zaposlenicom od dvanaestog mjeseca 2011. do petog mjeseca 2016., također u svojstvu neposredno nadređene osobe.

Riječ je o dvojici hirurga riječkoga KBC, koje je za silovanja u osmom mjesecu 2016. Državnom odvjetništvu prijavila mlada specijalizantica. O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala čelnicima odjela, riječke kirurgije i ravnateljstva KBC, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija.

Prvi hirurg silovao ju je jednom, a par tjedana kasnije pokušao je to napraviti još jednom, ali mu se oduprla.

Drugi hirurg ju je oralno silovao i to čak šest puta, u periodu od 2011. do 2016. godine. On ju je pokušao silovati i sedmi put, ali je taj put na kraju ipak pustio. Ukupno je mlada doktorica silovana sedam puta, a tu su i dva neuspješna pokušaja silovanja.

Potom je dala otkaz u KBC Rijeka te otišla živjeti i raditi u Irsku.

Mlađem od dvojice optuženih je početkom 2017. onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za spolno uznemiravanje tokom nastave, a 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka temeljem prijave medicinske sestre zbog se*sualnog maltretiranja.

POVEZANO
Ugledni ginekolog dr. Biagio Adile"DVAPUT ME JE NA PREGLEDU SILOVAO GINEKOLOG" Ugledni doktor u Italiji pod teškim optužbama!