Ubistvo Seada Durakovića, oficira Oružanih snaga (OS) BiH šokiralo je sinoć bosanskohercegovačku javnost. Iako još uvijek nema zvaničnih informacija o mogućim motivima, nezvanično se doznaje da je Haris Balić (36) ubio Durakovića zbog finansijskih nesuglasica.

Policija je potvrdila da je tridesetšestogodišnji muškarac inicijala B.H. lišen slobode zbog ubistva oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) Seada Durakovića iz Bihaća. On je priveden nedugo nakon ubistva. Naime, ubistvo se dogodilo u ulici Skenderbega u bihaćkom naselju Luke, a policija je za kratko vrijeme identificirala Balića i uhapsila ga u blizini Kantonalne bolnice, prilikom bijega sa mjesta događaja.

Podsjetimo, sinoć u 21:20 sati u pucnjavi u Bihaću ubijen je oficir OSBiH Sead Duraković. Građani su nakon pucnjave u ulici Skendera Kulenovića obavijestili policiju, a sve patrole su odmah poslane na mjesto događaja. Policija je stigavši na mjesto događaja pronašla tijelo ubijenog. Navodno je prethodno Bašić pucao i prema podstanarima kuće u kojoj se sve dogodilo, a koji su izašli u tom trenutku.

Kako doznajemo, Balić je navodno prvi rođak ubijenog Durakovića odnosno sin od njegovog daidže. Uhapšeni Haris Balić, nakon ubistva bio je u šoku. Također, kako piše “Avaz“, nije bio problematičan mladić, a navodno je Durakoviću posudio određenu sumu novca.

Obdukcija tijela ubijenog Seada Durakovića treba biti obavljena danas u 17 sati po nalogu tužioca.

Inače, Sud BiH je u novembru ove godine prvostepenom presudom proglasio Seada Durakovića krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja i osudio ga na tri godine zatvora, dok je Sead Fazlić osuđen kao pomagač na šest mjeseci zatvora.

Duraković je proglašen krivim što je kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH (OS BiH) od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se zaposliti kao oficiri i vojnici u OS BiH sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtijevao iznose od 500 do 2.500 KM, a da niko od oštećenih nije primljen u OS BiH. Fazlić je proglašen krivim zbog toga što je u dva navrata nosio kovertu sa novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje za njegovog sina.