Dijeta 5:2 (Fast dijeta) prošle je godine bila vrlo popularna ponajprije zahvaljujući svojim celebrity sljedbenicima. Miranda Kerr, Jennifer Lopez, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow i Benedict Cumberbatch samo su neki od fanova knjige "The Fast Diet" Michaela Mosleya.

Autor knjige je ovom dijetom u samo tri mjeseca smršao oko devet kilograma, te navodno značajno poboljšao zdravlje

PRAVILA: Pravila dijete su jednostavna, pet dana jedete normalno, a zatim dva dana unosite samo 500 kalorija (muškarci 600). Možete jesti šta god poželite, ali ipak je najpametnije držati se zdrave hrane bogate nutrijentima.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Tanja RjabakovaEvo kako! IMALA JE 108 KILOGRAMA, prepolovila se, i sada ima 53 kg i prava je ljepotica! (FOTO)

Prosječno se gubi oko pola kilograma u 7 dana (muškarci mogu izgubiti nešto više), a efekat dijete puno je bolji ako se na prehranu pazi i u danima kada kalorijski unos nije umanjen.

PREDNOSTI: Dijeta traje samo dva dana, pa je poprilično lako izdržati smanjeni unos kalorija.

NEDOSTATCI. Tokom pet dana ipak se ne smije pretjerati. Uvijek treba biti fizički aktivan. Preskakanje obroka može uzrokovati vrtoglavicu, osjetljivost i glavobolje, te loše uticati na posao i druge obaveze.

PREPORUČUJE se voće, povrće, čisto meso, riba, te cjelovite žitarice. Tokom cijele dijete dobro je izbjegavati prerađenu, masnu i nezdravu hranu, kako bi rezultati bili što bolji, te kako bi se poboljšalo zdravlje.

Šta jesti 2 dana kad je kalorijski unos ograničen?

Doručak:

- grčki jogurt, grožđice i bademi ili omlet sa špinatom

Ručak:

- pileća supa s povrćem ili salata s mladim krompirom i jajima

Međuobrok:

- 2 mandarine ili neko drugo svježe voće

(Doznajemo.com/Index)