Ne tako davno, roditelji jedva uspjevali ubijediti djecu da uđu u kuću nakon štu su se satima igrali vani, ne znajući koliko je brzo prošlo vrijeme. Međutim, u doba tehnologije čini se da djeca preferiraju virtualne igre umjesto igara napolju.

Izvor: Daily Sabah/redakcijski prevod sa engleskog jezika

Prema studiji koju je provela kanadska organizacija za procjenu fizičke pismenosti (CAPL), "doba igranja", koja se pripisuje djeci u dobi od 8 do 12 godina, skoro da više ne važi jer su djeca manje aktivna i nemaju motivaciju, osnovne motoričke vještine i znanja o tome kako se igrati sa svojim vršnjacima na igralištima.

Studija je obuhvatila 10.034 djece tokom tri godine a rezultat je bio da samo trećina djece ispunjava osnovne fizičke sposobnosti koje djeca njihove dobi trebaju imati. Osim toga, gotovo dvije trećine djece nije imalo očekivane vještine  koje bi trebali imati dok bacaju loptu ili sa osnovnom aerobikom, te manjkom potrebnih sposobnosti da se igraju s vršnjacima izvan udobnosti svojih kuća.

Jedan od akademika koji su proveli studiju dr. Mark Tremblay naglasio je da nedostatak fizičkih sposobnosti kod djece može dovesti do većih zdravstvenih problema u budućnosti.

- Svi znamo da su moderna djeca manje tjelesno aktivna nego prije. Spavaju manje i imaju više kilograma nego prije, naveo je dr. Tremblay.

Objašnjavajući kako se način igre kod djece značajno promijenio u doba tehnologije, dr. Tremblay je zaključio:

- U budućnosti bismo mogli imati generaciju koja se nikad nije popela na stablo ili vozila bicikl...

(Doznajemo.com/AKOS)