Na jednoj domaćoj Facebook stranici javila se djevojka Amela koja je objavila fotografije, ali i upozorila sve ljude kako je vidjela škorpiona u WC-u, javlja Crna-Hronika.info

– Da li je normalna pojava vidjeti škorpiona u Bosni? Naravno da ne, jer oni žive u suptropskim i tropskim krajevima, ali evo ovo su danas moji roditelji našli u WCc-u, zamislite... Ko nam to danosi u zemlju i zbog čega? – napisala je Amela.

Škorpion Bosna 1

Iako škorpioni naseljavaju uglavnom suptropske i tropske predjele, nekih vrsta ima i u Bosni i Hercegovini, gdje žive sljedeće vrste škorpija: Euscorpius germanus, Euscorpius italicus, Euscorpius mingrelicus, Euscorpius tergestinus.

Euscorpius germanus je mala škorpija od 2 do 3 cm crne boje. Tijelo i noge su iste boje.

Euscorpius italicus je vrsta škorpiona iz porodice Euscorpiidae. Ova vrsta je najduža od svih vrsta iz roda Euscorpius gdje odrasle škorpije mogu doseći dužinu do 50 mm. Tijelo je tamno-smeđe sa žuto-smeđim nogama i bodljom. Veoma malo medicinskih podataka o otrovu postoji, ali podatak iz Italije uglavnom ukazuje na lokalne efekte (blag otrov). Škorpion vrlo rijetko koristi bodlju.

POVEZANO
Gigantska pčela Indonezija jan 2019"Kad mi je zazujala oko glave, bilo je nevjerovatno!!!" PRONAĐENA GIGANTSKA PČELA, VELIKA K`O PRST

Euscorpius mingrelicus je vrsta škorpiona iz porodice Euscorpiidae. Ova vrsta se nalazi u planinskim šumskim područjima, zabilježena je i u riječnim dolinama. Krije se pod kamenjem i drugim objektima na zemlji, također se može naći pod korama ležećeg drveća i šumskoj stelji. Veoma malo medicinskih podataka o otrovu postoji, ali podaci od drugih Euscorpius vrsta uglavnom ukazuju na lokalne efekte. Blag otrov. Škorpion vrlo rijetko koristi bodlju.

Euscorpius tergestinus je škorpija srednje veličine (3,5 cm) narandžastosmeđe boje.

Građani su u komentarima podijelili neke fotografije ovih škorpiona...

Škorpion Bosna 1

Škorpion Bosna 1

Škorpion Bosna 1

Škorpion Bosna 1