Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je bh. entitet RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

«Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi jer smatramo da je Daytonski sporazum srušen, prije svega intervencijom međunarodnog faktora», izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, javlja Srna.

On je naveo da će vrijeme pokazati koliko je RS ozbiljna u toj namjeri, navodeći da RS ima izbor između dvije stvari, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz «smrtonosni» paket koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu.

«U prvoj fazi to je bilo realizovano preko visokog predstavnika i nametanja rješenja, a sada to rade preko Ustavnog suda, želeći da to zaštite pričom o vladavini prava. Da je riječ o vladavini prava ne bi tu odlučivala tri stranca i ambasade», istakao je Dodik.

On je dodao da je druga stvar da «RS učini ono što mora».

«Želim da svi u RS znaju - došlo je do zida, i mi sada moramo da odlučimo da li ćemo prihvatiti da nas tim lažnim floskulama iz američke i zapadnih ambasada održe u nekoj priči nekih načela, a u suštini podrivaju naša prava, ili da RS učini ono što mora», izjavio je Dodik, koji je naglasio da ni on, ni bilo ko drugi nema pravo da zanemari činjenicu da je za RS i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi.

«To je nešto što mora biti zavjet da će RS opstati», poručio je Dodik.

POVEZANO
Policajka Dan RS 09/01/20aLijepa srpska policajka UKRALA SHOW DODIKU: Svi gledali u nju na događaju povodom "Dana RS" (FOTO)

On je ponovio da RS ne može da vjeruje u BiH.

«BiH je loše mjesto i mjesto neslobode za Srbe i RS. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju kao i svim drugim zemljama onda nema ni BiH. To neka zapamte», naglasio je Dodik.

POVEZANO
Bakir Izetbegović 2BAKIR IZETBEGOVIĆ: "Spreman sam za rat! Ako bude drugog poluvremena, oni će ga izgubiti..."

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, komentirajući jučerašnju odluku političkih predstavnika iz Republike Srpske, danas u Sarajevu izjavio novinarima kako misli, za početak, da će da glasaju suzdržano «tako da nećemo imati odluka».

- Slutim otprilike da će u tom smjeru krenuti i vršiti dalji pritisak, a mi nećemo moći pred tim pritiskom da popustimo. Dakle, pokušali su da u RS faktički uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to, po našoj apelaciji, odbranio. Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud, kako bi ubuduće mogle takve odluke vlasti u RS da prolaze. Mi to nećemo uraditi - naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, od strane RS se pokušava «odabirati ono što im odgovara, kao sa ‘švedskog stola’, a ono što im ne odgovara pokušati ignorisati, pokušati ukloniti, tako da se omogući faktički dominacija entiteta nad državom».

- Mi to nećemo ni po koju cijenu dopustiti. Ako treba ući će se ponovno u krizu. U ovoj državi će se poštovati Ustav i u ovoj državi će se poštovati vladavina zakona - istaknuo je Izetbegović.

Podsjetio je da je cijela prošla godina izgubljena «u jednom napadu na vladavinu zakona, i nije prošlo.

- Jedino što je dobro iz te čitave krize, što se morala ispoštovati vladavina zakona, odnosno strategije, zakoni i sve ostalo što je u međuvremenu bilo prihvaćeno - smatra Izetbegović.

Upitan da prokomentira najavljeni sastanak lidera SNSD i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića danas popodne, Izetbegović je odgovorio kako ne misli da će biti neki problem sastanka sa Čovićem.

- Ne bi rekao da će Čović pratiti ovakve avanture Dodika. Ali vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavnopravni poredak u BiH i vladavinu zakona. I do sada je bilo kriza i sve krize su riješene. A oni koji proizvode te krize će ugroziti i svoj narod i one koji glasaju za njih i ova zemlja će, na žalost, vremenom da se pretvara u zemlju staraca, jer mladi ljudi će da odlaze - naveo je Izetbegović.

POVEZANO
Bakir Izetbegović NU2IZETBEGOVIĆ: "Bez rata niko neće pocijepati BiH! Bolje da to odmah stavimo do znanja..."

Dodao je da «ćemo ući u neku vrstu iscrpljivanja, ako se to ovako nastavi». Nećemo, naglasio je on, moći dopustiti da se ostvari dominacija entiteta nad državom, niti ovo sve na šta ide Milorad Dodik.

- Tako da je bolje odustati na vrijeme nego ići u tom smijeru. Nadamo se i reakciji onih koji imaju mandat u međunarodnoj zajednici i dobivaju plaće za to da štite Daytonski mirovni sporazum, da će postati aktivniji. Također očekujemo od tužilaštava da reaguju. Imamo tu direktne udare na odluke Ustavnog suda za koje su zaprijećene kazne članom 239 Krivičnog zakona BiH, pa se ne reaguje. Prije ili kasnije će morati da se trznu iz te letargije i da počnu da rade svoj posao - smatra Izetbegović.

Upitan da li su moguće izmjene u Zakonu o Ustavnom sudu, koje traže predstavnici iz RS, odgovorio je kako misli da nije moguće.

- Kada Ustavni sud spriječi otimačinu zemlje, onda se od nas traži da mi sad rasturimo taj Ustavni sud. Zašto bi mi to uradili? Neki ultimatumi slijede. Pa evo, neka to urade čime prijete, ako mogu. Uvjerit će se da ne mogu. Kao što su se prošle godine uvjerili da ne mogu da zaustave NATO put BiH. Dakle, trajat će kriza mjesec, šest mjeseci, koliko treba i onda će se uvjeriti da to neće ići - izjavio je Izetbegović.

Upitan šta su poslovničke mogućnosti ukoliko delegati iz RS u Domu naroda budu poštivali jučerašnji dogovor u Banjaluci, Izetbegović je odgovorio da će oni vjerovatno biti suzdržani i onda se ide na takozvano usaglašavanje.

- Vidjet ćemo šta dalje slijedi. Ne možete dopustiti u jednoj državi da se ultimatumima rješavaju stvari. Ni nama se ne sviđa što imamo entitetsko glasanje, što imamo kvote unutar kojih Bošnjaci kojih ima 50 posto moraju se zadovoljiti sa 33 posto. Ni nama se ne sviđa što imamo entitetsku podjelu zemlje, ali to je sve jedan paket koji je dogovoren u Daytonskom sporazumu. Dio Daytonskog sporazuma i tog paketa jeste Ustavni sud ovakav kakav je, sa međunarodnim sudijama - naveo je.

POVEZANO
Dodik - REFERENDUM U RSODRŽAN REFERENDUM! Dodik: "Neće Bakir određivati dan RS" Izetbegović: "Dodik će završiti kao Sadam"