"Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti", izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, povodom najavljene apelacije SDA prema Ustavnom sudu u vezi sa imenom Republika Srpska.

- Pozivam predstavnike Bošnjaka i Hrvata na jedan istorijski dogovor. Imamo dobar osnov koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. Danas su svi jednako nezadovoljni, Srbi, Bošnjaci, Hrvati čak i nezadovoljna međunarodna zajednica, smatra Dodik.

Povodom najavljenog sastanka sa svim srpskim strankama oko najavljene apelacije SDA o imenu RS, najavio je:

- Sutra ću obaviti konsultacije sa svim političkim predstavnicima Srba i vjerujem da će svi doći jer je to stvar koja nas sve okuplja. RS je podjednako interes i vlasti i opozicije, izjavio je i dodao:

- SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS. Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti.

Mislite da bi Bošnjaci to mirno gledali?

"A šta bi uradili?", kazao je Dodik.

POVEZANO
Bakir Izetbegović 2BAKIR IZETBEGOVIĆ: "Spreman sam za rat! Ako bude drugog poluvremena, oni će ga izgubiti..."