Atentat na generala Kasema Sulejmanija, drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu, pokrenuo je eskalaciju dugogodišnje krize kojoj se ne nazire kraj. U proteklim satima američke baze u Iraku napadnute su balističkim projektilima. Najmanje 10 raketa pogodilo je bazu Al Asad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil. Za vjerovati je da Amerikanci i njihovi saveznici u nastavku neće "sjediti skrštenih ruku"...

U intervjuu za agenciju Fena, prof. dr Esad Duraković na zanimljiv je način govorio o kontekstu u kojem se sve ovo dešava. Riječ je o kontekstu koji se bazira na religijskim uvjerenjima, "a što može iznenaditi samo one koji nisu dovoljno upućeni. Korporacijski interesi jesu uvijek uključeni, ali su ovdje snažno i primarno uključeni i religijsko-ideološki motivi", izjavio je akademik Duraković.

- Naravno, Iran jest muslimanska zemlja; na Zapadu jesu, nažalost, učinjeni mnogi atentati u ime islama (a to je pucanj u samo srce islama!), ali se u aktualnoj situaciji na Bliskom istoku, u sučeljavanju SAD i Irana, previđa, ili se nastoji zakamuflirati, jedna druga vrsta vjerskog fundamentalizma u ime koga se destruira Bliski istok u epskim razmjerama. U osnovi svih aktualnih zbivanja na Bliskom istoku jest upravo taj "drugi" vjerski fundamentalizam koji ima ogromnu moć i koji je nepokolebljiv u namjeri da dovede do ostvarenja kataklizmičkih vjerskih proročanstava. Nužno je demaskirati i taj fundamentalizam jer u samoj biti stvari, primarno, on kreira haos na Bliskom istoku, ma kako to mnogima zvučalo neobično (o tome sam nedavno objavio knjigu pod naslovom: "Bliski istok: destrukcija u epskom totalitetu") - objašnjava akademik Duraković.

Iran napad 08/01/20

Tvrdi kako u  posmatranju ove drame na Bliskom istoku, najprije treba naglasiti kako oni koji se sučeljavaju sa Iranom ispuštaju iz vida, čini se, da je čin žrtvovanjau šiitskoj varijanti islama, u tome narodu općenito, izveden na najvišu moguću razinu, a to znači, konsekventno, da onaj ko se namjerava sukobiti s Iranom/Irancima mora imati u vidu tu činjenicu, odnosno spremnost mnoštva miliona ljudi da žrtvuju svoje živote s najvišim mogućim osjećanjem sreće i postignuća, podvižnosti, utoliko prije što je riječ o odbrani od napadača koji prevaljuje hiljade kilometara od "svoje kuće" da bi na tuđem prostoru ostvarivao svoje interese.

- Valja imati u vidu da je na "drugoj strani" – na onoj izraelsko-američkoj – prisutan kao, neodgodiv motiv za sukob, religijski aspekt cijelog sukoba na Bliskom istoku, pa tako i ovoga atentata i svega što je vezano uz njega. Naime, cionističko-evangelistički pokret, predominantan i odveć utjecajan prvenstveno u SAD, smatra svojom najvišom religijskom obavezom da svijet vodi ka Armagedonu na Bliskom istoku jer je to, navodno, uslov za pojavljivanje Mesije. Oni to smatraju svojom svetom zadaćom, što znači da su čvrsto uvjereni kako svijet treba urediti po mjeri religijskih proročanstava i po mjeri Jahve - smatra akademik Duraković.

Iran napad 08/01/20

Foto: Atentat na generala Kasema Sulejmanija, drugog najmoćnijeg čovjeka u Iranu, pokrenuo je eskalaciju dugogodišnje krize kojoj se ne nazire kraj.

Zanimljivo je da su po nekim drugim komentatorima ovi dramatični događaji uvod u kraj svijeta kakvog danas poznajemo, odnosno u Sudnji dan? O čemu se radi čitajte u nastavku...

Naime, očita dugogodišnja američka podrška Izraelu, dijelom je po njima izazvana i uticajem koji na politiku službenog Washingtona imaju neke kršćanske fundamentalističke zajednice. Poznato je da i je aktuelni predsjednik Donald Trump izabran (i) zahvaljujući podršci tzv. kršćanskih evangelika u SAD.

No, u šta te uticajne zajednice vjeruju i zbog čega podržavaju Izrael? Ukratko, po njima je formiranje jevrejske države ostvarenje proročanstva iz Biblije po kojem će se Isus vratiti na Zemlju tek kad se Jevreji ponovo okupe u Svetoj zemlji i obnove Solomonov hram.

Kao što je poznato, i u kršćanstvu (naravno i u islamu, gdje se najavljuje ponovni dolazak Isaa, a.s., na Zemlju) i u drugim religijama se Isusov drugi dolazak povezuje sa Sudnjim danom.

Zbog toga kršćanski fundamentalisti u SAD podržavaju izraelsku državu, jer u njoj vide ostvarenje biblijskog proročanstva.

POVEZANO
ApokalipsaAPOKALIPSA: Koji su se predznaci Sudnjeg dana već obistinili?!

(Doznajemo.com)