Prije 40 godina, a prema službenoj verziji 4.maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije.

Ipak prema tvrdnjama njegovog doktora, doživotni predsjednik SFRJ zapravo je umro dan ranije, ali su mu na današnji dan službeno isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

POVEZANO
Kuća cvijeća TitoTito je umro kao musliman, ZBOG TOGA NA NJEGOVOM GROBU NEMA PETOKRAKE?!

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa Titom bio na 106 putovanja u inostranstvu, opisao je ranije za srpski Telegraf posljednja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Lalević je bio dio konzilija koji se četiri mjeseca grčevito borio za život maršala. On je isključio aparate koji su Tita održavali na životu, uključujući respirator na koji je Josip Broz bio priključen od drugog mjeseca 1980.

POVEZANO
Tito colorOTKRIVEN SKANDALOZAN TAJNI DOKUMENT O ZADNJIM DANIMA TITE Evo šta su radili dok je ležao na postelji

- U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni doktori, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio, prisjetio se Lalević dramatičnih trenutaka.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim tvrdnjama bio i kraj Titovog života.

POVEZANO
Željko Bebek - TitoŽELJKO BEBEK NAKON MNOGO GODINA PRIZNAO: "Tito nas je ponizio pred svima, kad smo počeli svirati..."

Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita:

- Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu...

POVEZANO
Joška Broz TitoTITOV UNUK otkrio gdje je Josip Broz zaista sahranjen i zbog čega