Prije nekoliko dana jedan medicinski radnik porijeklom iz naših krajeva učinio je potez koji je zadivio građane najvećeg američkog grada New Yorka.

O ovom događaju koji se desio u prošlu subotu, piše sajt Bošnjaci Net, koji donosi i neke detalje.

Objašnjavajući kako se sve dešavalo u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija «Euro dental» vlasnika dr. Mersima Ziljkića, spomenuti izvor ga predstavlja pišući da je u pitanju jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u dijaspori.

Dr. Ziljkić New York Euro dental 1

U subotu poslijepodne, negdje iza 15 sati, dr. Ziljkić je čuo vriske i povike sa ulice, koji su se i od njegovih članova porodice, supruge i kćerki, prenijeli u porodičnu kuću, pozivajući ga da na ulici spasi dijete koje je dobilo gušenje.

Istrčao je iz kuće, primijetio je oca djeteta koji nemoćan i panično širi ruke prizivajući da se pomogne njegovom djetetu koje je nepomično ležalo na dječjim kolicima, ne dajući nikakve znake života.

Dr. Mersim Ziljkić u toj brzini, okružen sa desetak drugih osoba - prolaznika, koji su spontano okupili i samo vikali: «Doktore, molimo vas, spasite mu život...», uzima ruku djeteta, provjerava puls, u tome momentu dijete prevrće oči, što je bio znak da gubi posljednje znake disanja i bitku sa životom. Stegnute vilice dječaka otvara prstima, da sačuva jezik da ga ne proguta, što bi moglo dodatno ubrzati gušenje. Vilice dječačića u trzajima i bitkom za život, jako ugriza i steže prste dr. Ziljkića, koji i pod jakim bolom ne odustaje u svom naumu. Dok palcem pridržava vilice da stoje otvorene, kažiprstom u grkljanu napipava gustu masu, vjerovatno od gumenih bombona ili hrane, koja je začepila grlo i sve mogućnosti disanja. Otac mališana u panici, jecajima i suzama, povikuje doktoru: «Let him go, Let him go». Doktor Ziljkić, naravno ne odustaje od pokušaja da spasi dječaka, prstom odgurava po strani gustu masu koja je začepila jednjak... To čini brzinski, nekoliko puta i dublje dokle prst doseže, otvarajući put da mališan prodiše,,, U tome momentu čuje se «hrip» iz grkljana, prvo lagani, zatim lagano te jače kašljanje... i onda plač izmorenog i iscrpljenog mališana!

Doktor Ziljkić, sav u znoju, izmoren, sjeo je na trotoar ispred «Euro dental» ordinacije. Neko je iz te gužve prišao i dodao mu malo vode... Ostali, čestitajući mu i tapšajući ga po ramenima...

Dr. Ziljkić New York Euro dental 1

Dr. Ziljkić, samo je bacio pogled na dijete, njegove roditelje - kineske emigrante, okupljene prolaznike – svjedoke ovog događaja koji su svi bilu u plaču i radosti, zatim laganim korakom ušao svoju ordinaciju.

Sa ovim herojskim činom dr. Ziljkić se po ko zna koji put dokazao kao veliki čovjek, stručnjak u svom poslu i humanista, i posebno opravdao svoj profesionalni poziv, piše Bošnjaci Net.

POVEZANO
Dr. Anel Okić avionDRAMA NA 10.000 METARA: Doktor Anel iz Zenice u avionu izveo operaciju i spasio život Francuzu!

Izvor navodi i kako je, inače, dr. Mersim Ziljkić pored svojeg profesionalnog poziva, jedna od motornih snaga u bošnjačkoj komuni u New Yorku, ali vakif, idejni nosilac i generalni koordinator projekta izgradnje Šehidske džamije i Islamskog centra u njegovom rodnom Vojnom selu na obali Plavskog jezera. Pored ovoga koordinator je brojnih humanitarnih akcija i portparol je Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), organizacija čiji članovi rade na brojnim kapitalnim nacionalnim projektima.

(Doznajemo.com)