Nakon brojnih komentara na društvenim mrežama da bi pojedini pacijenti preminuli od novog koronavirusa, tj. COVID-19, navodno "umrli i bez korone", oglasio se doktor Nermin Salkić.

Njegov status sa Fb profila prenosimo u cijelosti. Pročitajte!

- Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa COVID-19 infekcijom. Kažu da se zrelost nekog društva ogleda u odnosu društva prema najslabijim - djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa "umro/la bi svakako - nije umro/la od korone, nego sa koronom".

Kao prvo, ne umire se od korone i sa koronom! Ovo SA koronom, često čujem, valjda u pokušaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

POVEZANO
Korona raskrinkavanjeSKANDAL: Tražimo osobe koje su dobile novac da "potpišu da je član porodice umro od koronavirusa"

Umire se OD korone i ZBOG korone. Šta ovo znaci?

Znači da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, umre od komplikacija bolesti, kao što smo skoro imali 2 slučaja u Sarajevu, možemo reći da je umrla OD korone.

POVEZANO
Irhad Zukić 1NA PODHRASTOVIMA jutros u 5 sati preminuo Irhad Zukić-Zuka, u dobi od 36 godina života

Ako starija ili bilo koja druga osoba koja ima pridružena stanja, kao što je šećerna bolest, visok pritisak, hronični bronhitis i slično, dobije virus, on pogoršava postojeća stanja koja su do tada bila pod kontrolom i nisu ugrožavala pacijenta, dakle mogao bi živjeti još niz godina, te uz sam COVID-19, dolazi i do pogoršanja tih postojećih stanja i potpunog sloma organizma i smrti. Dakle virus je razlog za pogoršanje koje dovodi do smrti, te tada možemo reći da je smrt ZBOG korone.

Oko ovih zadnjih je najviše bahatosti. Zašto? Zato što olako uzimamo ta pridružena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam lično svjedočio:

1. Pacijentica od 64 godine se javlja na našu kliniku jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg liječi tabletama. Očekivani životni vijek u takvih pacijenata je minimalno još 10 godina. Prijavljuje da je izgubila čulo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG korone, sa 10 godina života manje.

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima još od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Očekivano preživljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina života manje.

3. Onkološki bolesnik sa stabilnom bolešću. Očekivano preživljenje 1 godina. Pozitivan na koronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom života manje.

Šta ovi ljudi imaju zajedničko? U izvještajima piše: "umrle su tri osobe starije životne dobi sa komorbiditetima". Valjda da nam svima bude lakše da to prihvatimo.

POVEZANO
COVID 19 + testOVO JE 1. ZNAK DA ĆETE MOŽDA DOBITI KORONU: Skoro 50% oboljelih je nekoliko dana prije osjetilo OVO!

Ali ne piše nigdje da im je oduzeto vrijeme i godine života kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da - postojeće stanje je pridonijelo smrti, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, očevi, majke... dakle nije baš da bi "svakako ubrzo umrli".

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u čelo, "jer bi svakako umrli", a to ipak ne radimo. Zato što ćemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle, ne dozvolite da budete indirektni metak u čelo svojim starijim. Čuvajte sebe i tako čuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu.

POVEZANO
Dr. Jenny HarriesDOKTOR UPOZORILA DA DOLAZI 2. UDAR KORONE I PORUČILA: "Ovo svi trebaju da urade da se zaštite!"

(Doznajemo.com)