Bivši dugogodišnji direktor sarajevskog gradskog saobraćajnog preduzeća GRAS i osnivač Internacionalnog univerziteta u Travniku Ibrahim Jusufranić umro je jutros u Sarajevu, u dobi od 79 godina života.

Ovu informaciju potvrdio je njegov advokat Muhidin Kapo, javio je Avaz.

Kako navodi ovaj izvor, Jusufranić je bio je u teškom stanju i na aparatima u Općoj bolnici "Prim. dr. Abudlah Nakaš", a imao je amputaciju noge zbog tromba.

Jusufranić je rođen u Nikšiću u Crnoj Gori 1941. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1963. godine, a doktorirao 20 godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Tri godine nakon završetka fakulteta zaposlio se u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) GRAS u Sarajevu gdje je 14 godina radio kao šef Službe plana i analize. Nakon toga devet godina je bio predsjednik Poslovodnog odbora Radne organizacije u Sarajevskom kliničkom centru.

Bolnica Abdulah Nakaš

Godine 1989. se vraća u KJKP GRAS gdje je narednih 17 godina bio generalni direktor.

Nakon toga dvije godine je bio direktor firme "Unioninvest - izgradnja objekata".

U vrijeme kada je bio direktor ovog preduzeća Jusufranić osniva Fakultet za privrednu i tehničku logistiku koji je radio u sklopu Univerziteta u Travniku. Jusufranić je do 2010. godine bio prorektor ovog univerziteta te predavao na dva fakulteta. Tada osniva Internacionalni univerzitet "Travnik" koji danas u svom sastavu ima sedam fakulteta.