Muškarac iz Bangladeša koji pati od rijetke bolesti zbog koje mu se na tijelu stvaraju izrasline nalik kori drveta, prošao je medicinski tretman i doktori se nadaju da su ga konačno izliječili.

Abul Bajandar, čovjek-drvo iz Bangladeša, imao je u posljednjih godinu dana najmanje 16 operacija kojima mu je uklonjeno oko pet kilograma izraslina na rukama i nogama.

POVEZANO
Banglades covjek drvoMLADIĆ (26) OČAJAN: Na rukama i nogama mu je počelo rasti “drvo”, doktori kažu…

27-godišnji vozač rikše jedan je od samo četvero ljudi na svijetu kojima je dijagnosticiran isti problem, Lewandowsky-Lutz displazija koja uzrokuje nekontrolisane infekcije i bradavice, vrlo rijedak genetski poremećaj poznat pod nazivom ‘čovjek-drvo’, zbog kojeg još nije mogao primiti u naručje svoju trogodišnju kćerku, piše Daily Mail.

- Bajandarovo izlječenje nevjerovatan je napredak medicine. Operisali smo ga najmanje 16 puta kako bismo uklonili izrasline. Ruke i noge su mu gotovo normalne sad. Namjeravamo ga otpustiti iz bolnice u sljedećih 30 dana, nakon još nekoliko manjih planiranih zahvata da dobijemo željeni oblik na rukama, izjavio je Samanta Lal Sen, šef plastične hirurgije u bolnici u Dhaki.

Abul Bajandar 1

Sen vjeruje da bi Bajandar mogao biti prva osoba na svijetu izliječena od ove bolesti, ali još uvijek nisu 100% sigurni hoće li se izrasline ponovno pojaviti. 

Bajandar je iz bolničkog kreveta dao izjavu za medije. Rekao je da je bol od ovog stanja nepodnošljiva: «Nisam mislio da ću moći rukama uzeti svoju djecu. Osjećam se puno bolje, mogu staviti kćerku na krilo i igrati se s njom. Ne mogu dočekati povratak kući».

Abul Bajandar 1

Podsjetimo, prošle je godine u drugom mjesecu preminuo Indonežanin Dede Koswara koji je bolovao od iste bolesti. Imao je samo 42 godine. Uprkos brojnim operacijama infekcije i izrasline su se vraćale, a to je na kraju uzrokovalo hepatitis i poremećaj jetre.

(Doznajemo.com/Jutarnji.hr)