Popularna igračka i u našim krajevima!

Otac po imenu Steve Haddock (42) smješkao se gledajući svoja tri sinčića koliko su sretni i zadovoljni dok su se igrali sa novom igračkom – popularnom «Nerf» puškom napunjenom `mekanim` mecima od posebne vrste pjene.

Odlučio im se pridružiti u igri u dvorištu, ni ne sluteći šta bi se moglo desiti. Ali u sekundi bezbrižna igra postala je horor, a Steve je zadobio povredu koja bi mogla promijeniti njegov život i strahom da bi njegovo oko moglo ispasti iz očne duplje!

Prevod i adaptacija: Doznajemo.com/A.N.

Naime, slučajno ga je metak koji je ispalio jedan od njegovih sinova pogodio u lice. I to baš pravo u oko – pa muškarac odjednom ništa nije mogao vidjeti.

- Charlie (6), moj srednji sin, podigao je pušku i brzo ispalio metak. Bio je nešto manje od 7 metara udaljen... i pogodio me pravo u oko – prisjetio se Steve.

UPOZORENJE! Ukoliko se Vi ili Vaša djeca igrate s ovom vrstom igračke, obavezno koristite zaštitne naočale!

- Pao sam na zemlju, moje je oko suzilo i bilo ispunjeno krvlju. Pokrio sam desno oko rukom i shvatio da na lijevo oko ne vidim ništa!

Šestogodišnjak je ispalio metak zaboravivši na jedno striktno pravilo koje je postavio otac.

Steve je objasnio: «Mi uvijek imamo nekoliko Nerf pištolja i pušaka oko kuće, ali smo dogovorili sistem po kojem djeca uvijek nose zaštitne naočale. Pravilo je jednostavno – ako nema naočala, nema ni pucanja!»

Steve, koji sa svojom familijom živi u Indianapolisu (SAD), nakon incidenta je otišao pravo u najbližu bolnicu. Zabrinuti doktori su uspostavili dijagnozu tzv. hypheme – a u pitanju je skupljanje krvi unutar prednje komore oka, u prostoru između rožnice i šarenice. Ovo stanje, odnosno pritisak nakupljene krvi izazovao je veliku bol 42-godišnjaku.

Očni pritisak, koji je normalno između 12 i 22 mm Hg, kod Stevea je porastao na čak 52, što je vodilo riziku od daljih komplikacija – praktično, oko bio moglo iskočiti iz duplje svakog trenutka.

Medicinski tretman je uključio tablete protiv bola, staeroide i antiinlamatorne lijekove i odmor, uz minimalan napor. Također je morao nositi zavoj preko oka.

Nerf incident Steve 2

 Do kraja života, Steve treba ići na preglede oka svake 2 godine, a ima povećan rizik od razvoja glaukoma.

Sada želi upozoriti i druge roditelja na potencijalnu opranost i nužnost primjene zaštitnih mjera.