Četrnaestogodišnja djevojčica sa područja Tuzlanskog kantona najmlađa je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u 2015. godini. Na porodiljski stol je, bukvalno govoreći, stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja Se u prošloj godini porodila, a da nije stekla punoljetstvo.

Od 3.674 obavljena porođaja u prošloj godini na UKC Tuzla, čak 118 porodilja ili 3.2 posto bile su maloljetnice. O šokantnim statističkim podacima razgovarali smo za dr. Suadom Tinjić, specijalistom za ginekologiju i akušerstvo u ginekološkoj poliklinici "Korak do života", koja kaže kako je procenat od 3 ili 4 posto maloljetnih porodilja sam po sebi strašan.

- Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloljetnih djevojaka koje rađaju. Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer djevojčice ili djevojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvijek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno djetinjstvo je onog djeteta koje se rađa na radost oba roditelja – ističe dr. Tinjić.

- Prema dosadašnjim statističkim pokazateljima u BiH imamo izuzetno veliki procenat maloljetnica koje prekidaju trudnoću ili se, ipak, odluče na rađanje – kaže dr. Tinjić.

U prošloj godini broj na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla obavljeno je 3.674 poroda. Najmlađa porodilja rođena je 2001., a najstarija 1972. godine. Statistički gledano rođeno je za oko 500 djece manje u odnosu na 2014. godinu, a rekodrni dani bili su 21. jul i 11. septembar kada je obavljeno po 19 porođaja.

Dr. Suada Tinjić smatra kako se planiranje porodice treba izučavati u školama.

- Zaista nam nedostaje dijaloga, kumunikacije, svijesti, pa ako hoćete i kulture o redovnom odlasku na ginekološke preglede. Mladi se moraju konsultovati... Adolescenta trudnoća je visoko rizična, ali se postavlja i pitanje kakav će biti život takvog djeteta i majke koja nije završila školovanje i svoja egzistencijalna pitanja – zaključuje dr. Tinjić.

POVEZANO
Maloljetnička trudnoća - ilustracijaŠOK IZ BEOGRADA: 13-godišnjakinja ostala trudna, a otac i ginekolog zaprepašteni kad su čuli o ocu!

(Doznajemo.com/Avaz.ba)