Monika Zirdum (9) preminula je u kući u Tomici blizu Slavonskog Broda.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Smrt djevojčice Sl. Brod jan 2017STRIC UMRLE DJEVOJČICE (9) OPISAO TRENUTKE UŽASA: "Kad je moj brat došao u kuću i vidio..."

POVEZANO
Smrt djevojčice (9) Sl. BrodTRAGEDIJA KOD SLAVONSKOG BRODA: Curica (9) umrla u kući. Kad je Hitna došla već je bilo kasno...

Još vlada nevjerica u ovu strašnu vijest, da je tako velika tuga mogla pogoditi njene najbliže, koji su tokom rata u BiH doselili u Hrvatsku iz rodnog Žeravca nedaleko od Dervente.

Sve je bilo kako treba, pronašli su novi dom, sagradili kuću, stekli nove prijatelje.

Monika, velika maza sestara i roditelja, bila je omiljena u školi, izuzetno dobra djevojčica koju su svi jako voljeli.

- Njoj ništa nije bilo teško. U slobodno vrijeme plesala je folklor, voljela je odjenuti bosansku narodnu nošnju, bila je aktivna u folklornoj sekciji Zavičajnoga kluba Žeravac. Voljela je i sport, pa je prije tri dvije godine bila najmlađi učesnik međunarodne trke od 24 kilometra koja se trčala od Slavonskog Broda do Žeravca, rodnog mjesta njenih roditelja - ispričao je jedan od prijatelja familije.

Monika Zirdum u ponedjeljak oko 13 sati nađena je mrtva u kući u Tomici. Nju je na podu u dnevnom boravku našao njen otac.

Sl. Brod umrla djevojčica 1

– Oko 12 sati nazvala je majku na posao i rekla joj je da je boli glava. Ona je mislila da je to možda od hladnoće, jer joj se nikad nije žalila da je nešto boli. Majka joj je rekla da se polako spremi za školu, uvjerena da je to prolazna glavobolja. Brat ima tri curice, Monika je najmlađa. Sve su bile samostalne od najranije dobi. Snaha je radila, a brat je bio kod našeg oca, koji je teško bolestan. Kad je došao kući, zatekao ga je strašan prizor. Pokušavao je oživjeti kćerku, prije toga je pozvao Hitnu pomoć, koja je stigla za sedam minuta. Uložili su nadljudske napore kako bi je reanimirali, borili su se za njen život dva sata, čak je u nekoliko navrata njeno srce počinjalo kucati, ali bi ubrzo ponovno stalo – ispričao je kroz suze Monikin stric Ivica Zirdum.

Za oko 7 dana trebali bismo dobiti nalaz obdukcije, no doktorica mi je rekla da je došlo do izljeva krvi u mozak i pluća. Nikakve anomalije niti urođene mane nisu pronađene. Mojoj nećakinji, nažalost, niko nije mogao pomoći, rekli su mi u bolnici da bi se dogodilo najgore čak i da je Hitna pomoć u to vrijeme bila uz nju ili da se nalazila u bolnici. Stvarno ne znamo što je bio uzrok da se dogodi najgore - izjavio je u srijedu stric Ivica.

Familija je djevojčicu pokopala u srijedu na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.