Oba prognostička modela, GFS i ECMWF, za ponedjeljak predviđaju impresivnu količinu padavina u sjeveroistočnim dijelovima Italije i južnoj Austriji, a zatim bi, već od utoraka nevrijeme moglo pogoditi i Balkan!

Do 150-200 mm kiše se očekuje, kao i lokalne bujične poplave. Također, teške olujne nepogode se očekuju na području sjevernog Jadrana.

- Nakon vrućina, dakle već od drugog dijela ponedjeljka, zatim tokom utorka i srijede očekuje se promjena vremena i osjetniji pad temperatura. Promjena vremena vjerovatno neće proći bez burnijih atmosferskih događanja. Pri tome, uz lokalnu pojavu kiše, pljuskova i grmljavina treba očekivati izraženije olujno nevrijeme uz jaku grmljavinu, grad (tuču), olujni vjetar i obilne pljuskove, navodi prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

- Ponegdje, gdje u kratkom vremenu padne velika količina kiše, moguće su kratkotrajne bujične poplave. Velika mogućnost za lokalno olujno nevrijeme postoji na sjevernom i srednjem Jadranu, kopnu Hrvatske, Bosni, Srbiji, sjeveru Crne Gore i Makedoniji. Umjerena mogućnost za lokalno olujno nevrijeme postoji i za područje Hercegovine, Dalmacije i obalnih dijelova Crne Gore, navodi se u prognozi u zaključuje kako, budući da se radi o lokalnim burnim atmosferskim procesima, ne bi trebalo svako područje biti jednako pogođeno nevremenom.

- Ipak, nemojte da vas zavara ova promjena vremena, osvježenje i lokalne jake nepogode da pomislite da je gotovo s ljetom. Očekuje se kako će se žege vratiti na samom kraju ovog i prvoj dekadi osmog mjeseca. Pojedini prognostički modeli ukazuju na mogućnost da ovaj val vrućine bude jači od prethodnih koji su nas pogodili - zaključuje se.

(Doznajemo.com)