Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna objavila je danas pod egidom UPOZORENJE!! za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Balkan, navodeći kako se očekuje dolazak arktičke hladnoće uz niske, ponegdje ekstremno niske temperature, lokalna snježna vijavica, jak i olujni vjetar i obilan snijeg.

Ovo se odnosi na period od 03. do 09.01.2017. godine.

Evo šta piše u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro:

- Tokom sredine iduće sedmice  očekuju se snježne padavine, posebno u Gorskoj Hrvatskoj zatim u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, deblji snježni pokrivač očekuje se u gorju (10 - 40 cm ), u Bosni i sjeveru Hercegovine (3 - 20 cm), kopno Hrvatske (1 do 10 cm ), ponegdje bi snijeg mogao izostati, ponajprije na sjeveru Hrvatske.

Nove oborine očekuju se već tokom četvrtka uz osjetan pad temperature.

U Bosni i kopnu Hrvatske uglavnom snijeg, u gorju snijeg. Očekuje se podebljavanje snježnog pokrivača.

Po trenutnim prognozama zbog osjetnog pada temperature snijega bi moglo biti ponegdje i u Hercegovini, te u zaleđu Dalmacije.

Hladnoća koja stiže ponegdje bi mogla biti ekstremna, jer bi se posebno u Bosni i kopnu Hrvatske temperature mogle spustiti i do -16ºC ili -20ºC u jutarnjim satima. Pogotovo se ovo odnosi na područja gdje bude uticaja snježne podloge.

Očekuje se da ni zaleđe Dalmacije, zatim Hercegovina neće biti pošteđeni minusa, pogotovo jutarnjih kada bi mogli mjeriti ponegdje i do -10ºC ili -15ºC ili niže vrijednosti (posebno sjever i zapad Hercegovine ).

Jak na udare povremeno olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetar bi mogao uzrokovati pojave lokalne snježne vijavice stvarajući tako smetove. Posebno u gorskim područjima BiH i Hrvatske te pojedinim dijelovima zapadne, jugozapadne, sjeveroistočne, centralne i istočne Bosne.

Snježna vijavica očekuje se i u brdsko planinskim područjima Hercegovine, ponegdje i na sjeveru Hercegovine također.

Na Jadranu bi mogla zapuhati jaka na udare orkanska bura, olujnih udara bure bi moglo biti i u Hercegovini, svakako ne moram govoriti kakav će biti osjećaj hladnoće kada ubrojimo minuse i jak vjetar.

Očekuju se određene teškoće u saobraćaju.

Srbija, Makedonija, Crne Gora, Kosovo, Bugarska i Rumunija: Svakako treba upozoriti na hladnoću jer bi temperature u pojedinim dijelovima krajem sedmice mogle pasti na -25ºC. Upozorenje vrijedi i na snijeg, na pojavu snježne vijavice posebno u gorskim područjima regije.

Međutim obilnije snježne padavine po trenutnim prognozama čekaju Rumuniju, Bugarsku, sjeverni i srednji dio Grčke, lokalno i Makedoniju, gdje u prosjeku treba očekivati od 10 do 50 cm snijega, u gorju ponegdje i do metar snijega.

Što se tiče Srbije, Kosova, sjevera Crne Gore i Albanije, svakako i ovdje treba očekivati snježne padavine, tako da se u nizinama može akumulirati od 3 do 25, ponegdje i 30 cm snijega.

U gorju se očekuje obilniji snijeg tako da bi se uz postojeći snježni pokrivač može očekivati do 40 cm novog snijega.

Uz jak na udare olujni istočni i sjeveroistočni vjetar dojam hladnoće bi mogao biti pojačan. Uz to se očekuje kako će postojati uslovi da u spomenutim područjima, gdje se akumulira snježni pokrivač bude i lokalne snježne mećave.

Upozoravam sve članove koji bi eventualno putovali u pravcu Bugarske, Rumunije ili Grčke između srijede i nedjelje, da se tamo očekuje opasno vrijeme, posebno u brdskim i planinskim područjima. Svakako bi bilo pametnije odgoditi putovanje.

Kao i do sada ova stranica nastoji ništa da prepušta slučaju. Ovo jest za upozorenje, ali neće svako područje biti jednako pogođeno. Pogotovo je nezahvalna prognoza količine snijega, tako da su postavljene neke okvirne pretpostavke količina akumuliranih snježnih padavina - zaključuje se u tekstu.

***

I Rade Popadić iz Crometea objavio je na svom Facebook profilu prognozu vremena za iduće dane te najavio zahlađenje koje bi trebalo doći oko 06.01. ove godine, a koje je okarakterizirao kao "najjače u zadnjih nekoliko godina".

IZVJESNO JAKO ZAHLAĐENJE: - Dobrih želja ste se naslušali, ja ću o nečem drugom. Pred nama je najjači prodor hladnoće zadnjih nekoliko godina. Više je naglasak na zahlađenju, nego oborinama koje su vrlo upitne. Vrhunac prvog vala zahlađenja dogodit će se oko Tri kralja kad bi čak i na cijelom Jadranu najviše dnevne temperature bile ispod nule. Ostvare li se prognoze da će u jednom Splitu biti do oko - 5, u kombinaciji s orkanskim udarima bure, mogle bi stradati neke osjetljive mediteranske kulture. Valja zaštititi i vodovodne cijevi na otvorenom. Za sada nije izgledno da će nas posjetiti (pravi) snijeg, no vjerojatno ćemo vidit nešto pahulja - piše Popadić.