Lijepom vremenu u kojem uživamo u drugoj polovici devetog mjeseca definitivno dolazi kraj. Naime, očekuje se da će Stari kontinent uskoro zahvatiti talas hladnog zraka s Arktika, a temperature bi trebalo drastično pasti.

Kako javlja meteo web Severe Weather Europe, početkom sedmice očekuje se velika promjena vremena. Naime, sa sjevera nad naš kontinent dolazi snažan prodora vazdušne mase s Arktika koji bi se trebao proširiti nad velikim dijelom Europe, piše Index.hr.

- Natprosječno visokim temperaturama koje nam je donijelo kasno ljeto, a u kojima uživamo posljednjih tjedana, tako će doći kraj nakon dvaju prodora hladnoće sa sjevera. Prvi i slabiji prodor hladnog zraka stići će ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebao bi se dogoditi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog zraka doprijeti sve do južnog Mediterana, pa čak i sjevera Afrike, navodi `Severe Weather Europe`. Trenutna meteorološka situacija nad Europom počet će se mijenjati u petak, kad će se hladni arktički zrak početi probijati nad sjeverom i zapadom kontinenta. Hladni zrak širit će se iza hladne fronte s Atlantika prema središnjoj Europi, dok će se topli zrak pomicati na krajnji sjever, prema Skandinaviji i sjeveroistoku - nastavlja hrvatski portal.

Hladni vazduh nad zapadnim dijelom Starog kontinenta u nedjelju će se pomaknuti prema krajnjem sjeveru, pa će na jugu doći do zatopljenja. No, ono neće dugo potrajati, jer će se nad Atlantikom uskoro formirati novi val hladnog zraka, a tada će se stvoriti "kanal" prema sjeveru koji će omogućiti snažan prodor arktičkog zraka prema kontinentalnoj Europi - zaključuje se u istom tekstu.

Do utorka bi se talas hladnog vazduha trebao razviti nad kontinentom, pa se tako arktička fronta proširiti preko centralne Europe do Balkana i Mediterana, navodi Severe Weather Europe. Zbog arktičkog zraka trebalo bi doći do drastičnog pada temperature.

Val arktičkog zraka 20/09/2018

Da li nas čeka ledena zima? (Foto: Ilustracija)

ITALIJANI NAJAVILI LEDENE ZIME KOJE NAM DOLAZE: - Posljednjih godina smanjeno je energetsko djelovanje Sunca na Zemlju i čak ako mi to možda u ovom trenutku i ne primjećujemo, ono grije manje nego što bi trebalo. Prema nekim procjenama između 2019. i 2020. godine slijedi faza minimalne solarne aktivnosti, a konzekvence i na Starom kontinentu mogle bi biti izuzetno hladne zime, piše sajt il meteo.

Navodi se da bi razlog hladnijih zima kod nas idućih godina mogli biti zapadni vjetrovi s Atlantika i njihov uticaj na formiranje ciklona I anticiklona.

Val arktičkog zraka 20/09/2018

S ovim se slaže i prof. Zoran Zadro, sa popularne domaće meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, koji piše da Italijani najavljuju hladnije zime u bliskoj budućnosti u većem dijelu Europe, spominjući slabiju sunčevu aktivnost.

- Dugoročni prognostički modeli dijelom simuliraju ovakve scenarije i tokom iduće zime - navodi on.

- Svakako uživajte u kalendarskom i vremenskom ljetu do kalendarskog početka jeseni, kada stiže i velika promjena vremena s jesensko-zimskim obilježjima, moguće i prvim pahuljama u najvišem gorju.

Dakako, da ovo nije ništa što se i prije nije događalo - zaključuje mostarski profesor.

POVEZANO
Pustinja vrućinaAMERIKANCI O TOPLOTONOM UDARU KOJI POGAĐA BALKAN: "To je dio trenda sve češćih ljetnih ekstrema"

(Doznajemo.com)