- Još danas i dijelom sutra moći ćete uživati u sunčanom, lijepom i za ovo doba godine ugodnom vremenu - najavljuje Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, dodajući kako bi također vjerovatno tokom većeg dijela četvrtka trebalo biti sunčano vrijeme.

- No uz umjerenu oblačnost u drugom dijelu dana i navečer, ponegdje bi u Srbiji, istoku srednjem i sjevroistočnom dijelu Bosne, Kosovu, sjeveru Crne Gore i Makedoniji moglo biti slabe kiše i susnježice, ponegdje i snijega, a u gorju snijega. Noći i jutra hladni uz jutarnju maglu uglavnom u Bosni, kopnu Hrvatske, Srbiji, sjeveru Crne Gore i Makedoniji. Temperature još danas i sutra - i to one dnevne - kretat će se u regiji uglavnom od 11°C do 23°C. Sutra ujutro okvirno od 1°C do 16°C. Već sutra će zapuhati umjeren sjeverni i sjevroistočni vjetar, a uz obalu Jadrana, Hercegovini i Crnogorskom primorju povremeno će biti jake bure - navodi se u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro.

- Na slikama koje prikazuju temperaturno odstupanje za treću dekadu ovog mjeseca u našoj regiji se uočava veće negativno odstupanje, što bi značilo da nas već od četvrtka i posebno od vikenda čeka osjetno i neprimjereno zahlađenje za ovo doba godine. Između 17. i 25.11. moguće su povremene padavine (kiša i snijeg). Mogućnost snijega bi osim u gorju, postojala i u nekim nizinama naše regije i većeg dijela Balkana - još se dodaje.

- Ako je suditi po trenutnim dugoročnim prognozama promjenjivo i hladnije vrijeme bi se moglo produžiti i na početak 12. mjeseca. Dugotrajan niz i pod djelovanjem južine osjetno toplijih dana se ne nazire do daljnjeg, no moguće je da nekoliko dana hladnije vrijeme malo popusti, prije dolaska novih "hladnih pošiljki" sa sjevera i sjeveroistoka kontinenta.

I na kraju treba reći da je ovaj mjesec izgleda odlučio ići iz jedne krajnosti u drugu. Prvo smo imali neobično toplo vrijeme, a sada, sudeći po očekivanim temperaturnim odstupanjima, mogli bismo imati neobično hladno vrijeme čak i za 11. mjesec.

Ipak. sve se i prije događalo tako da smo recimo neobičnu toplinu u ovom mjesecu imali 1922., 1975., 1984., 1985., ima tu još godina, no ovo su samo neke spomenute od njih.

Promjene u ovim dugoročnim izgledima vremena su moguće i očekivane.

POVEZANO
Blidinje jesen 2017STARO NARODNO VJEROVANJE: Ako, kao ove godine, jesen potraje dugo i lišće sporo pada, onda...