Jedan stanovnik Donjeg Luga kod Žepča iskoristio je vrlo niske temperature u ovom dijelu BiH da u praksi isproba tzv. Mpemba efekt. Video koji pokazuje šta je uradio na -29ºC je zaista spektakularan.

Inače, riječ je o prirodnom efektu kada se ista količina početno toplije vode, brže smrzne od iste količine početno hladnije vode.

Mpemba efekt je prirodna pojava koja je odavno poznata u zapadnom svijetu. Među prvim ju je uočio Aristotel. On je zapisao: “…činjenica da je voda prethodno ugrijana pridonosi bržem smrzavanju; tako se hladi brže. Stoga, mnogi ljudi, kada žele smrznuti toplu vodu što prije, prvo je stave na sunce”.

Mpemba efekt se pojavljuje kada imamo dvije posude vode, idetične na svaki način, osim što jedna posuda sadrži topliju, a druga hladniju vodu, izložene u okolini u kojoj je temperatura ispod nule i početno toplija voda se brže smrzne od početno hladnije. Očito je da ovo proturiječi zdravom razumu;

Danas svijet fizike istražuje pet mogućih “krivaca” za Mpembin efekt. No, niti jedno od ovih objašnjenja nije u potpunosti prihvaćeno zbog dosta kontradikcija ili nedostatka matematičkog aparata.