Gospođa Srna Zagorac iz Novog Sada udana je za Mijata i živi na relaciji Srbija - Švicarska, ali je riješila da se vrati u rodnu zemlju, a razloge je navela u svojoj ispovijesti za medije.

Kako je priznala, vrlo brzo po doseljenju u Švicu shvatila je da je život u toj zemlji "šarena laža", zbog čega već 14 mjeseci, koliko su u braku pola mjeseca živi u Srbiji, a pola u Švicarskoj kako bi bila sa suprugom.

POVEZANO
Stigla sam iz Austrije u BosnuDIJASPORKA: Dala sam komšinici što mi je malo očistila stan 10 KM i čokoladu, a ona mi vratila pare

Iako mnogi Balkanci maštaju o navodnom životu iz bajke u ovoj živopisnoj zemlji, prema tvrdnjama Srne, realnost je tamo potpuno drugačija. Kako uvjerava, blagostanje koje vlada u Švicarskoj samo je prividno pošto se sve vrti oko novca odnosno plaćanja poreza, a ono što naročito izluđuje sve ljude s naših prostora koji žive tamo, jeste to što komšije prate svaki korak, pa ako uradite nešto što nije po propisu, u roku od nekoliko minuta na vaša vrata zakuca policija.

- Svi bježe preko, a ja mislim da sam među rijetkima koja će čovjeka koji je ovdje više od 40 godina vratiti u Srbiju. Ljubav je čudo - izjavila Srna.

Prema njenim tvrdnjama, okidač da definitivno natjera supruga da se vrate u rodnu zemlju bilo je ponašanje najbližih susjeda koje je osjetila na sopstvenoj koži.

POVEZANO
Aida Šehić nastavnica New York 0BOSANKA U DIJASPORI DOŽIVJELA UŽAS, GORI NEGO U RATU: Zaposlila se u školi, mislila sve će biti ok..

Naime, komšija Švicarac je bračni par Zagorac prijavio da kuhaju ručak u servisu za automobile, što je prema njihovom zakonu strogo kažnjivo.

- Moj suprug drži servis za popravku automobila, a ja sam kao prava supruga odlučila da mu na posao donesem ručak. Međutim, ubrzo se na vratima pojavilo pet policajaca koji su došli da nam pišu kaznu, optužujući me da radim na crno kao kuharica. Iako smo im objasnili da smo samo željeli da podgrijemo ručak, završili smo na sudu, pa sad moramo da dokazujemo da je to u Srbiji normalno i da nismo imali lošu namjeru - navodi Srna, koja ističe da je to samo jedna u nizu nevjerovatnih situacija koje je preživjela u Švaiarskoj. 

POVEZANO
Jelah majstori jan 2018 1"Kao da su se djeca igrala majstora" DIJASPORAC OGORČEN KAKO SU MU RADILI STAN U BiH! Firma tvrdi...

Sličnu priču ima i Sarajlija P.S. kojeg su komšije prijavile zbog buke, jer je uključio usisivač da bi pokupio šećer koji mu se nakon što je pao mrak prosuo u stanu...

Naime, komšije će vas prijaviti ako sami popravljate kvarove u kući, jer time po zakonu isključivo mora da se bavi majstor kojeg morate debelo da platite. U suprotnom, i po ovom osnovu ćete biti optuženi da radite na crno.

- Ovo je zaista policijska zemlja, u kojoj se sve vrti oko para i poreza. Jednostavno, šta god radio, porez moraš da platiš, pa čak i kad držiš kućnog ljubimca. Ovdje rijetko ko ima svoju kuću budući da su sve pod hipotekom. Ako se razbolite, umrijećete na ulici ukoliko nemate osiguranje ili para za liječenje. Oni nemaju emocije, zbog čega je život u Švicarskoj obična farsa - smatra Srna.

POVEZANO
Posao NjemačkaVRATILA SE IZ NJEMAČKE! "Nije ni tamo k`o što se priča, a tek naši ljudi, u Bosni glume elitu, a..."