Raste zabrinutost stručnjaka zbog novog corona virusa kojim je već zaraženo preko 4.000 ljudi, a broj smrtnih slučajeva prešao je 100!

Virus pripada istoj familiji koji je svojevremeno izazvao paniku širom svijeta, a u pitanju je, podsjetimo, bio SARS (severe acute respiratory syndrome), teški akutni respiratorni sindrom.

Ono što posebno zabrinjava je nagli porast broja zaraženih, od čak 60%.

POVEZANO
Corona virus pad KinaVEĆ DESETINE MRTVIH: Pogledajte kako ljudi zbog novog virusa padaju po ulicama? (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Naime, broj potvrđenih slučajeva u Kini skočio je na 4.515 sa 2.744 od 26 januara, prema CCDCP-u (Chinese Center for Disease Control and Prevention), kineskom centru za kontrolu bolesti i prevenciju. Vlasti su potvrdile da je više od 100 ljudi, njih 106, preminulo kao rezultat infekcije.

Raina MacIntyre, epidemiolog na Univerzitetu New South Wales u Sydneyu (Australija), izjavila je da - iako povećanje broja slučajeva vjerovatno reflektuje napredak vlasti u testiranju i detektiranju virusa, dramatičan skok je zabrinjavajući!

HITNA ODLUKA SARAJEVSKE BOLNICE:  Zabranjene sve posjete u KCUS-u!

Kina šivenje zaštitnih odjela

S obzirom na utvrđeni, značajni broj oboljelih od sezonske i H1N1 influenze, te novonastalu epidemiološku situaciju u svijetu, u KCUS se obustavljaju sve posjete pacijentima do daljnjeg, navedeno je danas iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ovu odluku usvojila je Komisija za sprječavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija KCUS.

POVEZANO
Wuhan autobus Sarajevo 27/01/20aAutobus s Kinezima iz Wuhana stigao u Sarajevo: NOVINARI IH SNIMILI GDJE SU PRVO OTIŠLI!