Prava drama odvijala se jučer poslijepodne oko 17.30 sati ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo (KS).

Sve je počelo kada je nekoliko građana pozvalo Hitnu pomoć i objasnilo kako suprug automobilom vozi suprugu koja je dobila trudove prema njihovoj zgradi.

Izvor: Faktor

POVEZANO
Agata Ribeiro Coelho bebicaNEŠTO NAJSLAĐE ZA ULJEPŠATI DAN: Snimak prvog susreta mame i bebice nakon porođaja (VIDEO)

- Naš ljekarski tim bio je spreman odmah krenuti im ususret i to je predloženo, ali je rečeno da se ne polazi, nego da ljekari spremni čekaju ispred zgrade, što je i učinjeno. Nedugo zatim automobil je stigao, čovjek je istrčao i mašući rukama pozvao u pomoć - prisjeća se na početku razgovora dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

UTRČALI U AUTOMOBIL! Ljekari su, nastavlja Zalihić, odmah utrčali u automobil i u njemu zatekli nevjerovatan prizor – ženu kako drži bebu, koja je rođena minutu-dvije prije nego što je auto stiglo do zgrade Hitne pomoći.

- Ljekari su odmah pristupili zbrinjavanju bebe i majke. Presjekli su pupčanu vrpcu i kontrolisali sve vitalne parametre koji su bili uredni i kod majke i tek rođenog dječaka. Dobro je što porodilja nije previše krvarila. Nakon toga majka i beba prevezeni su u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a informacije koje u ovom trenutku imamo su da su beba i majka u odličnom stanju - naglašava Zalihić.

POVEZANO
Blaženko i Anamarija MartinovićMEDICINSKO "ČUDO" U SARAJEVU: Mostarka došla da se porodi, ona i muž dobili jednojajčane trojke!

TREĆE DIJETE. U Hitnoj pomoći su naveli kako su kasnije doznali da se majka, kojoj je ovo treće dijete, sama porodila dok je otac vozio automobil prema zgradi Hitne pomoći.

- Svako vozilo Hitne pomoći ima najnoviji tzv. "ginekološki set" upravo za ovakve slučajeve. Imamo celofan u koji odmah zamotamo bebu, čija je funkcija da spriječi gubitak tjelesne tečnosti i temperature, što je i u ovom slučaju napravljeno – objašnjava Zalihić.

NIJE PRVI SLUČAJ. Direktor Hitne pomoći navodi kako ovo nije prvi ovakav slučaj sa kojim su se susreli njihovi medicinski timovi.

- U sklopu edukacije, koju prolaze ljekarski timovi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, i ona je u slučaju poroda, tako da smo mi u svakom trenutku spremni odgovoriti na takvu situaciju. Do sada smo u nekoliko navrata imali slučaj da se žena porodi u našem automobilu. Sjećam se da smo prošle godine u ljeto imali sličan slučaj kada se žena počela porađati samo što je ušla u kola Hitne pomoći. I tada je sve prošlo u najboljem redu. Mislim da nema nijednog člana naših ljekarskih timova da se u svom radnom vijeku nije susreo sa ovakvim i sličnim situacijama. Nema ljepšeg trenutka i za nas kada se sve na kraju završi sretno kao što je to bilo i jučer - zaključio je Zalihić.

POVEZANO
Zerina Demirović 14. dijeteGOSPOĐA ZERINA DEMIROVIĆ RODILA 14. DIJETE: Poslušajte njenu izjavu! (VIDEO)

(Doznajemo.com)