Prava drama odvijala se danas na pisti sarajevskog aerodroma kada je došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova ličnog osiguranja predsjednika Turske Recepa Tayyipa.

Naime, prilikom slijetanja aviona u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su zbog navodnog nedoličnog ponašanja te odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj sa pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Erdogan dolazak u Sarajevo 08/07/19

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan

Nakon prepirke krenulo je naguravanje, a kako se doznaje, članovi turskog osiguranja su iz aviona izvukli oružje te ga stavili za pojas, a sve se smirilo kada je iz aviona kročio Erdogan.

Ovaj događaj za Klix je potvrdio direktor GP BiH Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika bh. policijske agencije.

- Oni koji dolaze u BiH morat će poštovati zakone BiH, a ne da pokušavaju biti iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba - izjavio je Galić te dodao kako i članovi Predsjedništva BiH kada putuju u inozemstvo uvijek poštuju zakone drugih država.

Članovi Erdoganovog osiguranja i ranije su se navodno prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno i bahato ponašanje, a danas su izazvali reakciju Granične policije BiH.

Podsjetimo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, u okviru koje treba prisustvovati sutrašnjem summitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se prvog dana boravka u Sarajevu sastao s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. 

Prema planu, Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Erdogan bi tokom dana trebao sastati i sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora. U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan bi trebao prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim. U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji trebaju biti ukopani u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.