Građani Banjaluke okupili su se večeras oko Hrama Hrista Spasitelja nakon što ih je policija rastjerala iz Parka Petar Kočić. Nakon protesta razišli su se i najavili novo okupljanje za sutra u 18 sati.

Ispred crkve je došao veliki broj građana, mnogo više nego što ih je bilo na današnjim protestima na Trgu Krajine.

Oko njih su se nalazile jake policijske snage, koje su raspoređene i oko institucija Republike Srpske. Protesti vezani za današnje događaje oko grupe "Pravda za Davida" održavaju se i u drugim gradovima. U Sarajevu su se građani okupili u velikom broju.

Banjaluka protest 25/12/18b

***

Pripadnici policije Republike Srpske (RS)  priveli su jutros Davora Dragičevića, oca stradalog Davida Dragičevića. Kako je izjavio njegov pravni zastupnik Ifet Feraget, Dragičević je priveden jer se nije odazvao pozivu na saslušanje.

Informaciju je na Facebooku potvrdila i Davorova bivša supruga i Davidova majka, Suzana Radanović, koja u tri odvojene poruke napisala da "pokušavaju uhapsiti Davora", "da voze za njima u automobilu", te na kraju, da su "uhapsili Davora".

Radanović je, kako javlja Beta, navela da je Dragičević uhapšen kada je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrđe i krenuo ka centralnom banjalučkom Trgu. Kada je izašao iz kuće, za njim su, kako se dodaje u informaciji, krenula dva policijska vozila s pet policajaca, od kojih su tri bila u uniformi, a dva u civilu.

Nedugo zatim, uhapšena je i ona, nakon incidenta na Trgu Krajine, gdje su se građani počeli okupljati kako bi protestovali protiv Davorovog privođenja. Na trg je došla specijalna policija, nakon čega su uslijedili gužva i hapšenja nekoliko osoba, među kojiima je bila i Suzana Radanović. Kasnije je puštena.

Banjaluka protest 25/12/18b

Navodno je priveden i bivši zastupnik u NS RS Adam Šukalo, koji je od policije tražio da puste Dragičevića, ali i novinar BHRT Vladimir Šušak.

Zbog toga su Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banja luka.

Šušak je priveden jutros u polciju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević odvezen iz sjedišta Policijske uprave Banjaluka poslije davanja iskaza.

- Iako je novinar Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gdje je dao osnove informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je postupak banalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Banjaluka protest 25/12/18b

BH novinari podsjećaju Željka Spasojevića, načelnika Uprave policije Banjaluka, da se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se "policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka", kao i to da "novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije".

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Banjaluka novinaru Vladimiru Šušku, kao i poštivanje novinarskih prava i medijskih sloboda za sve medije i novinare koji prate javne proteste u Banjaluci, aktivnosti grupe "Pravda za Davida“ i sve druge događaje povezane s nerazjašnjenim ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Banjaluka protest 25/12/18b

Kako Beta doznaje, privedena je i jedna od članica grupe "Pravda za Davida" Sofija Grmuša, a policija dolazi na vrata još nekim članovima te grupe.

Iz PU Banjaluka potvrđeno je da su policijski službenici priveli D.D. pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u cilju dokumentovanja krivičnog djela "Ugrožavanje bezbjednosti".

Portal BN televizije navodi i da je Dragičević povrijeđen prilikom hapšenja, ne navodeći o čemu se radi.

"Stupio sam u kontakt sa njim na hirugiji. Njegova supruga je također privedena, djeca su sama ostala kući koju su opkolili. Povrijedili su ga prilikom privođenja", izjavio je Dragičevićev advokat Dragan Tolimir.

Davor Dragičević jučer je objavio da su mu inspektori pokušali uručiti poziv na saslušanje u policiji zbog "ugrožavanja sigurnosti" no, da ih on nije pustio da uđu.

Banjaluka protest 25/12/18b

MUP Republike Srpske je prije nekoliko dana naveo da su protiv Dragičevića i još 19 osoba podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine RS 17. decembra.

Podsjetimo, mladić David Dragičević (21) nestao je u martu ove godine, a njegovo tijelo pronađeno je nakon šest dana potrage na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, David se utopio u rijeci nakon što je upao, ili bio gurnut u nju.

No, Davidova familija od početka tvrdi da je ubijen i traži da odgovorni u policiji, kao i u vrhu MUP-a Republike Srpske i entitetskom tužilaštvu, budu kažnjeni.

Banjaluka protest 25/12/18b

Od tada do danas, u Banjaluci hiljade članova grupe "Pravda za Davida" održavaju okupljanja, kojima se traži da institucije riješe njegovo ubistvo i kazne odgovorne.

Davor Dragičević je u mnogo navrata do sada ponovio da neće odustati od "borbe za istinu i pravdu".

Policijska uprava Banjaluke u više navrata je protiv Davora Dragičevića podnosila prijave nadležnom tužilaštvu zbog ugrožavanja sigurnosti.

Banjaluka protest 25/12/18b

Pripadnici MUP-a RS uhapsili su na Trgu Krajine predsjednika PDP Branislava Borenovića i zastupnika u NS RS Draška Stanivukovića.

Privođenje je uslijedilo nakon što je Stanivuković pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim osobama koje su danas uhapšene.

Stanivuković je nakon toga presjekao žutu traku kojom je policija ogradila mjesto na kojem građani odaju počast stradalom Davidu Dragičeviću.

Nekoliko trenutaka nakon toga policija je s Trga Krajine odvela i Draška Stanivukovića i Borislava Borenovića, a okupljeni građani su negodovali.

Banjaluka protest 25/12/18b