Zbog toplijeg vremena i bujanja vegetacije zmije svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima. Na svojoj koži osjetili su to građani Tuzle. Najezdi zmija svjedoče i brojni sugrađani koji nam navode lokalitete na kojima su ugledali zmije, te ujedno mole nadležne komunalne službe da održavaju zelene površine, naročito one na kojima se djeca igraju, piše Tuzlanski.

- Poznato je da je proljeće vrijeme parenja zmija, što ih tjera da budu aktivnije. Vlažno i prohladno vrijeme nerijetko ih prisiljava na izlaganje suncu izvan skloništa, pa su upadljivije. Proteklih godina zabilježena je pojava zmija Bjelica i Smukulja u Novom naselju, Batvi i Crvenim Njivama… U subotu je primjećen Poskok na parkingu u ulici Maršala Tita, zmija za koju je karakteristika da najviše voli suha osunčana područja s nešto vegetacije i kamenja.

Ugriz poskoka, ako se na vrijeme ne tretira kako treba, može biti smrtonosan. Čak i mladunci dugi do 18 cm opremljeni su otrovom koji može biti opasan. Poskoci nerijetko čuvaju otrov za plijen pa njihovi ugrizi znaju biti racionalizirani, malih doza ili čak ‘suhi’.

– Treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom. Poskok se boji vode i ne voli se smočiti osim ako nije pitanje života i smrti, pa ga se može otjerati i tako da ga se pošprica običnom vodom. Nekad je i jedna kapljica dovoljna, navode stručnjaci.

Poskok Tuzla 21/05/2017 1

Poskok Tuzla 21/05/2017 1